U trendu

Predsednik Crne Gore u Zagrebu: Otvorena pitanja sa Hrvatskom zatvoriti pre članstva u EU

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je danas tokom posete Zagrebu, da otvorena pitanja u odnosima sa Hrvatskom treba zatvoriti pre učlanjenja Crne Gore u EU.

Milatović, koji boravi u službenoj poseti Hrvatskoj, je u razgovoru s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem obećao da će učiniti sve da se otvorena pitanja reše tokom njegovog mandata, saopštio je njegov kabinet.

On je nedavno imenovan na dužnost predsednika Crne Gore i ovo je njegova druga zvanična poseta nekoj od država regiona, a prva zemlji članici EU. On je u julu posetio Srbiju.

Sa Milanovićem je razgovarao u četitri oka.

Milatović je ocenio da otvorena pitanja „decenijama opterećuju“ odnose dve zemlje, da su ta pitanja u nadležnosti dve vlade, ali da predsednici mogu da „ohrabre“ na nastavak dijaloga „u cilju iznalaženja održivih rešenja“.

„Ova pitanja ne smeju opterećivati naredne generacije i smatram našom dužnošću i obavezom da ih oslobodimo tereta prošlosti i omogućimo im da njeguju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i zajedničke evropske vrednosti“, kazao je Milatović.

Pitanje razgraničenja na poluostrvu Prevlaka, vlasništvo nad školskim brodom Jadran, odštete logorašima u ratnom logoru Morinj, procesuiranje odgovronih za zločine tokom ratova devedesetih, neka su od pitanja koje otvara zvanični Zagreb.

Milatović je ocenio da Hrvatska i Crna Gora imaju „odlične, prijateljske“ odnose, da ih „brižljivo“ njeguju, te da postoji obostrana želja za jačanjem partnerstva na političkom i ekonomskom planu.

„Veoma cenimo podršku koju nam Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta. Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice“, saopštio je Milatović u razgovoru s Milanovićem, a preneo njegov kabinet.

Kazao je da očekuje skoro potpisivanje više memoranduma o saradnji između dve zemlje i održavanje zajedničke sednice dve Vlade, kako bi se dalje unapredili odnosi u oblastima od zajedničkog interesa, na korist privrede i građana.

Milatović je saopštio da hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj „daju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu dve zemlje i da ga raduje što, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, hrvatska zajednica ima svog predstavnika u parlamentu“.

On je pozvao Milanovića da naredne godine poseti Crnu Goru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar