U trendu

Predsednik Italije osudio rastući antisemitizam, nazvao Holokaust najgnusnijim zločinom

Predsednik Italije Serđo Matarela je danas osudio rastući antisemitizam i održao oštar govor podrške jevrejskom narodu.

On je govorio na komemoraciji uoči Međunarodnog Dana sećanja na žrtve Holokausta koji je pod senkom izraelske vojne kampanje u Gazi i porasta antiizarelskog delovanja u Italiji.

Šef policije Rima danas je naredio pro-palestinskim aktivistima da odlože skup u glavnom gradu predviđen za sutra na Dan sećanja na Holokaust. Izraelska jeverejska zajednica žalila se da bi to mogl biti prilika da antiizraelske snage skup iskoriste protiv Jevreja.

Na današnjoj svečanosti u predsedničkoj palati Kvirinale kojoj su prisustvovali premijerka Đorđa Meloni i vođe italijanske jevrejske zajednice, predsednik Serđo Materala je Holokaust nazvao „najgnusnijim zločinom“ i podsetio na saučesništvo Italijana pod fašizmom u deportaciji Jevreja.

On je rekao da su napadi Hamasa 7. oktobra na Izrael „jezivo ponavljanje užasa Šoe“ što je hebrjeski naziv Holokausta.

Matarela je takođe izrazio bol zbog rastućeg broja poginulih u Gazi od izraelske vojne ofanzive i pozvao da se poštuju osnovna ljudska prava.

„Oni koji su pretrpeli zao pokušaj da se izbriše njihov narod s lica zemlje, znaju da se ne može negirati pravo drugog naroda na državu“, rekao je Matarela aludirajući na Izraelce.

Broj antisemitskih napada u Italiji dostigao je vrhunac bez presedana prošle godine, sa 216 slučajeva prijavljenih samo u poslednja tri meseca 2023, dok je cele 2022. godine bio 241 takav napad, objavila je Opservatorija za antisemitizam. Ukupno je prošle godine registrovano 454 antisemtiskih slučajeva što je najveći porast do sada.

„Mrtvi iz Aušvica, rasuti na vetru stalno nas upozoravaju: Čovekov put ide teškim i rizičnim putevima. To se takođe manifestuje vraćanjem u svet opasnih momenata antisemitzma, predrasuda koje potiču do drevnih antijevrejskih sterotipa, ojačani društvenim medijima bez kontrole“, rekao je Matarela.

Matrela je takođe oštro osudio nacističke i fašističke režime koji su počinili Holokaust.

Među onima koji su slušali taj govor je bila i premijerka Đorđa Meloni, čija partija „Braća Italije“ ima neofašističke korene, ali je ona snažno podržala Izrael i jevrejsku zajednicu u Italiji.

Matarela je rekao da se nikad ne sme zaboraviti da je Italija pod fašizmom donela „gnusne rasissičke zakone“ koji su zabranjivali Jevrejima školovanje i rad. Rekao je da su ti zakoni bili „prvo poglavlje užasne knjige istrebljenja“.

U osvrtu na poslednju vladu Benita Musolinija u nacističkoj marionetskoj državi Salo u severnoj Italiji, on je dodao da su „članovi Republike Salo aktivno sarađivali u hvatanju, deportaciji i čak masakru Jevreja“.

Rezolucijom Generalne skupštine UN od 1. novembra 2005. godine, 27. januar je proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar