U trendu

Predsednik Meksika obećao istragu povodom masovnog curenja ličnih podataka novinara

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je danas istragu povodom curenja ličnih podataka više od 300 novinara, optuživši, kao i obično, svoje „protivnike“ da žele da vode „prljavi rat” nekoliko meseci pre izbora.

„Moramo prvo da vidimo šta se desilo, ko je odgovoran za hakovanje“, izjavio je šef države na redovnoj konferenciji za novinare, obećavši podršku svoje vlade novinarima „koji se pojavljuju na listi“.

Obrador je pomenuo da će se ići na podnošenje prijave Nacionalnom institutu za zaštitu podataka o ličnosti (INAI).

Ista organizacija je juče ponudila standardni obrazac za podnošenje žalbe.

Obrador je u prošlosti tražio ukidanje INAI-a kroz ustavnu reformu, smatrajući da od tog tela nema nikakve koristi.

„To je prljavi rat, to je špijunaža“, rekao je predsednik. „To je ono što su uradili sa Gvakamajom“.

Time je aludirao na slučaj hakovanja zvaničnih dokumenata, svrstanih među poverljive u nekoliko zemalja Latinske Amerike, uključujući Meksiko, 2022. godine.

„Ovo su medijski ratovi“, prokomentarisao je predsednik države, navodeći imena dvojice veoma poznatih meksičkih novinara i dodao: „Zapamtite, naši protivnici imaju mnogo novca. Oni mogu da angažuju najstručnije prestupnike na svetu.“

Tokom iste konferencije za štampu, predsednik je imao prilično napetu raspravu sa uglednim novinarom Serhiom Ramosom, veoma poznatim u Meksiku i među onima koji govore španski u SAD, koji je postavlja pitanja o bezbednosti.

Curenje ličnih podataka više od 300 novinara otkrio je u petak stručnjak za sajber bezbednost Viktor Ruiz, što je izazvalo zabrinutost među braniocima slobode štampe.

Dotični novinari su akreditovani u Predsedništvu Meksika.

AFP je identifikovao najmanje šest svojih članova, urednika i fotografa, akreditovanih 2021. godine.

Meksiko je jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svetu za novinare, posebno u centralnim saveznim državama u kojima cveta trgovina drogom i haraju narkokarteli.

Najmanje 43 novinara su ubijena u Meksiku od kada je Lopez Obrador preuzeo dužnost u decembru 2018. godine, navodi jedna od meksičkih organizacija za slobodu štampe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar