U trendu

Predsednik Poljske pozvao članice NATO da izdvajanja za odbranu povećaju na tri odsto BDP

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas pozvao ostale članice NATO saveza da nacionalna izdvajanja za odbranu povećaju sa sadašnja dva na tri odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) jer se Rusija prebacila na „ratnu ekonomiju“ i nastavlja da ratuje protiv Ukrajine.

Duda je o to izjavio u Varšavi i napisao u članku u listu „Vašington post“ uoči sutrašnje posete Beloj kući, gde on i poljski premijer Donald Tusk treba da se sastanu s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

„Imperijalističke ambicije Rusije i agresivni revizionizam guraju Moskvu ka direktnom sukobu sa NATO-om, sa Zapadom i, povrh svega, sa čitavim slobodnim svetom“, napisao je Duda u „Vašington postu“.

Članice NATO-a su se 2014. godine dogovorile da povećaju izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrovo Krim, ali većina članica, uključujući Nemačku, još nije sprovela to povećanje.

S druge strane, Poljska sada troši četiri odsto BDP na odbranu, te je ona procentualno najviše ulaže u modernizaciju vojske. SAD izdvajaju više od tri odsto.

Duda je ocenio da SAD i Poljska „predvode svojim primerom i inspirišu ostale“.

„Ruska Federacija je prebacila svoju ekonomiju na ratne uslove. Ona alocira skoro 30 odsto svog godišnjeg budžeta na naoružavanje“, rekao je Duda i dodao: „Ove brojke i drugi podaci koji dolaze iz Rusije su alarmantni. Režim Vladimira Putina predstavlja najveću pretnju globalnom miru od kraja Drugog svetskog rata“.

Po povratku iz SAD, Duda ide u Brisel, na sastanak s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar