U trendu

Predstavnici SEOS upali na zatvorenu sednicu o rudarenju u beogradskom hotelu Metropol

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) upali su danas na zatvorenu sednicu o rudarenju na kojoj su u hotelu „Metropol Palas“ učestvovali predstavnici stranih kompanija, ambasada i Ministarstva rudarstva i energetike.

Aktivisti, predvođeni poslanikom Ekološkog ustanka Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, upali su u hotel i ispred vrata sale u kojoj se održavao skup su uz glasne uzvike „Ua“ i „Rio Tinto, marš iz Srbije!“ i zvižduke primorali učesnike da napuste skup, nakon čega su oni ušli u salu.

Predstavnici SEOS izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da nijedan predstavnik državnih organa Srbije ne prisustvuje sednici, niti je ona otvorena za javnost.

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je u obraćanju prisutnima u sali u kojoj se prethodno održavao skup o rudarenju, rekao da „na Kosovu i Metohiji imamo izdaju, a ostatak Srbije je namenjen za prodaju“.

Ristić je rekao da Evropska unija ima dovoljno rudnih resursa za svoje potrebe, i pozvao EU da prestane da tretira Srbiju kao „neokolonijalni projekat“.

Predstavnici SEOS-a su prethodno ispred „Metropola“ održali konferenciju za novinare na kojoj su naveli da im nije odobreno učešće na, kako su kazali, „sramnom skupu“ o rudarenju, uz obrazloženje da se radi o stručnom skupu, iako među učesnicima ima onih koji ne znaju „šta je mineral i šta je ruda“.

Aktivista SEOS-a iz udruženja „Ne davimo Jadar“ Zlatko Kokanović je u obraćanju novinarima rekao da „kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji kao da je njihova prćija“, dok se, u isto vreme javnost obaveštava o tome šta su srpski zvaničnici potpisali u vezi istraživanja rudarskih resursa, preko društvenih mreža.

Aktivisti su ispred hotela razvili i transparent „Ko je ovde strani plaćenik?“.

Konferenciji za novinare i upadu na skup o rudarenju prisustvovali su i predstavnici stranaka Dveri i Zavetnici, kao i poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar