U trendu

Predstavnički dom Kongresa SAD u subotu najzad glasa o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Obezbeđena je ključna dvopartijska podrška Predstavničkog doma američkog Kongresa za planiranu pomoć od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

To je postignuto tako što je predsednik SAD Džozef Bajden, iz Demokratske partije, danas podržao predlog prvog čoveka Predstavničkog doma američkog Kongresa, opozicionog republikanca Majka Džonsona za odobravanje te pomoći.

Glasanje o paketu pomoći planirano je za subotu uveče i Džonson je o tome danas izvestio republikanske poslanike koji drže veoma tanku većinu u Predstavničkom domu, i čije je desno krilo sve gnevnije, stavljajući Džonsonu u izgled opoziv sa funkcije.

Pomoć je pre nekoliko meseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu, da bi se potom „zaglavila“ u Predstavničkom domu zbog protivljenja dela republikanaca, najviše onih s krajnje desnice.

Zakonima iz paketa „finansiraće se interes nacionalne bezbednosti SAD i saveznika u Izraelu, u indo-pacifičkom regionu i Ukrajini“ – napisao je Džonson u poruci poslanicima.

Ubrzo pošto je objavio svoje predloge finansiranja, prvi čovek Predstavničkog doma dobio je srdačnu podršku od šefa države iz redova demokrata.

„Predstavnički dom mora da usvoji paket ove sedmice, a Senat će postupati ubrzo posle toga“ – rekao je Bajden i dodao: „Potpisaću taj zakon smesta da bi se svetu poslala poruka: Mi smo uz naše prijatelje, i nećemo dopustiti Iranu ili Rusiji da ostvare upeh“.

Džonson je imao velikih teškoća kako da taj paket iznese pred poslanike. Potom je izvestio republikanske kolege da će paket biti podeljen na tri dela, i da će se o svakom delu pojedinačno glasati, pri čemu će finansijska pomoć odbrani Ukrajine biti strukturana kao zajam podložan oprostu, uz pojačana nadzor nad načinom na koji se ta sredstva troše.

Međutim, odluka da se Ukrajini uopšte pruži podrška razbesnela je populističke konzervativce na desnom spektru Republikanske partije u Predstavničkom domu, pa je nov podsticaj inicijativa ultradesničarske poslanice Merdžori Tajler-Grin da Džonson bude opozvan, kao i njegov prethodnik Kevin Makarti.

Džonsonu je potrebna podrška demokratskih poslanika za proceduralne manevre da bi se sproveo u delo njegov kompleksni plan o zasebnim glasanjima i ponovnom spajanju paketa u jedan zakon.

Da bi dobio podršku demokrata, Džonsonov plan uključuje i davanje devet milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i drugima u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.