U trendu

Premijer Kosova: Zajednička lista kandidata za izbore u Srbiji vodi boljem predstavljanju Albanaca

Zajednička lista albanskih kandidata za poslanike na izborima 17. decembra u Srbiji pomogla bi što boljem predstavljanju Albanaca, ocenjeno je na sastancima premijera Kosova Aljbina Kurtija sa predstavnicima stranaka koje okupljaju Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Vlada Kosova je danas saopštila da je Kurti razgovarao „u poslednja dva dana sa šest kandidati Albanaca za poslanike Skupštine Srbije na izborima zakazanim za 17. decembar“.

Razgovarali su o položaju Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, „diskriminaciji prema njima i asimetriji sa Kosovom“ gde, kako piše u saopštenju, poslanici Srpske liste bojkotuju deset rezervisanih mesta“ u Skupštini Kosova.

Ukazano je da se u „Preševskoj dolini, Albancima brišu adrese stanovanja“ i razgovara se, kako je navedeno, „da li će moći da obezbedi tri poslanička mesta“ u Skupštini Srbije.

U saopštenju piše da je Kurti zahvalio Šaipu Kamberiju, Nagipu Arifiju, Ragmi Mustafi, Šćiprimu Musliu, Naseru Aziru i Armendu Aliju „na dosadašnjem doprinosu i poželeo im uspeh na sledećim izborima“.

Kamberi je lider Patije za demokratsko delovanje, a Arifi Demokratske partije, dok je Aziri iz Demokratske unije Albanaca, Aliju je iz Alternative za promene, a Musliju iz Pokreta za demokratski progres.

Albanci za područje Preševa, Bujanovca i Medveđe koriste naziv „Preševska dolina“ a na prethodnim izborima, u aprilu 2022. su izašl na dve liste i dobili jednog poslanika u Skupštini Srbije, Kamberija.

Na izborima 2020. te sranke nastupile u „jednoj koloni“ pod nazivom „Ujedinjena dolina“ koja je osvojila tri poslanička mandata u Skupštini Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar