U trendu

Preminula Huanita Kastro, protivnica i sestra bivših kubanskih lidera Fidela i Raula

Huanita Kastro (Juanita Castro), mlađa sestra bivših kubanskih lidera Fidela i Raula, kojima se decenijama protivila, umrla je u 91. godini u Majamiju gde je živela u egzilu, saopštili su izvori bliski njenoj porodici.

„Preminula je Huanita Kastro, izuzetna žena, neumorni borac za Kubu koju je toliko volela“, objavila je u ponedeljak uveče na Instagramu Marija Antonijeta Kolins (Maria Antonieta Collins), koja je bila i urednik njenih memoara.

Huanita Kastro napustila je Kubu 1964, posle raskida sa svojom braćom Fidelom, koji je umro u Havani 2016, i Raulom zbog neslaganja oko pravca kubanske revolucije koja se dogodila 1959.

Ona je u izgnanstvu u Majamiju javno osudila politiku svoje braće na čelu Kube. Prema njenim rečima, sarađivala je sa američkog Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA), pod pseudonimom Dona.

Huanita Kastro je otvorila apoteku u Majamiju i tamo radila decenijama.

U memoarima pod naslovom „Fidel i Raul, moja braća, tajna istorija“, navela je da je imala poteškoća da se pomiri s time da je sestra komunističkih vođa i što pripada zajednici kubanskih prognanika u Floridi.

„Bez sumnje, patila sam više od ostatka prognanog stanovništva. Za one na Kubi, ja sam dezerter jer sam otišla i osudila režim. Za mnoge u Majamiju sam ‘persona non grata’ jer sam sestra Fidela i Raula“, napisala je ona.

Prema lokalnim medijima u Floridi, Huanita Kasto je umrla prirodnom smrću u bolnici u Majamiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar