U trendu

Princ Hari i Megan Markl saopštenjem podržali Kejt, obolelu britansku princezu od Velsa

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan Markl izdali su kratko saopštenje podrške princezi od Velsa, Kejt, nakon njene objave da joj je dijagnostifikovan kancer.

U saopštenju se izražava nada da će princeza Kejt moći privatno i na miru da se posveti izlečenju, prenose britanski mediji. 

„Želimo zdravlje i izlečenje za Kejt i porodicu i nadamo se da će moći tome da se posvete privatno i u miru“, saopštili su princ Hari i Megan, koji su se odvojili od kraljevske porodice i žive u SAD.

Oni su izdali saopštenje ubrzo posle jučerašnje video objave Kejt, princeze od Velsa u kojoj je otkrila da boluje od raka i da ide na hemoterapiju.

Njeno video-saopštenje pojavilo se nakon nekoliko sedmica nagađanja koja su preplavila društvene mreže, a u vezi sa time gde se zapravo nalazi i kakvo joj je zdravlje, nakon što je u januaru hospitalizovana zbog, kako je tada saopšteno, operacije abdomena. 

Kejt (42) nije viđena u javnosti od Božića sve do ove sedmice, kada je objavljen video snimak na kojem ona i njen suprug, princ Vilijam, naslednik britanske krune, šetaju kraj dvorca Vindzor.

Palata Kensington nije davala detalje o Kejtinom zdravstvenom stanju, osim što je tvrdila da se ne radi o raku. Tada je saopšteno da je prethodna operacija abdomena bila uspešna, i da princeze, zbog oporavka, neće biti u javnosti do aprila.

Vest od juče , da ona ipak ima rak, novi je šok za britansku kraljevsku porodicu otkako je kralj Čarls Treći objavio da ide na bolnički tretman zbog za sada nespecifikovanog oblika kancera koji mu je otkriven prilikom pregleda zbog benignog uvećanja prostate.

Kejt je saopštila da je u januaru imala operaciju abdomena u Londonu i da se tada mislilo da nije rak, da je operacija bila uspešna, ali da su testovi posle operacije pokazali da je ipak obolela od kancera. Rekla je da su joj lekari zatim satvetovali da prođe kroz kuru preventativne hemoterapije i da je sada počela te tretmane.

Britanski kralj Čarls i kraljica Kamila rekli su da su „jako ponosni“ na princezu od Velsa zbog njene hrabrosti da otvoreno govori o svojoj bolesti, saopštila je Bakingemska palata.

U saopštenju se dodaje da kralj, kome je i samom dijagnostikovan rak u februaru, ostaje u „bliskom kontaktu sa svojom voljenom snajom“.

Kada je kralj otkrio svoju dijagnozu raka u februara princ Hari je došao iz Los Anđelesa da razgovara sa ocem.

Kada je princ Hari došao u Britaniju u februaru da vidi oca, izvor u kraljevskom okruženju rekao je da dva brata „nemaju planove“ da se sastanu. Oni nisu viđeni zajedno u javnosti od smrti kraljice Elizabete u septembru 2022. godine.

Vođe i političari šriom sveta požurili su da upute poruke podrške princezi od Velsa.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da princeza ima podršku celog sveta dok prolazi kroz tretmane hemioterapije.

Kanadski premijer Džastin Trido napisao je da su njegove misli sa princezom od Velsa.

„Moje misli su sa princezom od Velsa, njihovom decom i celom kraljevskom porodicom posle vesti o njenoj bolesti, koje je tako hrabro podelila sa javnošću“, napisao je Trudo na mreži X.

„U ime Kanađana šaljem moju podršku dok prolazi kroz medicinski tretman. Svi joj želimo brz oporavak“,napisao je Trudo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.