Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju od RTV da ne gasi O radio

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izrazili su večeras zabrinutost zbog informacija o mogućem gašenju Omladinskog radija (O radio) Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Ocenili su u saopštenju da bi to bilo „neprihvatljivo“ i da bi tako bila naneta šteta javnom interesu.

„Smatramo neprihvatljivim što zaposleni u redakciji ali i javnost o ovim planovima nisu obavešteni na odgovarajući način: bez transparentnog i jasnog obrazloženja“, dodaje se.

Ukazali su i da,“ukoliko je informacija tačna, način njenog saopštavanja pokazuje nedostatak odgovornosti menadžmenta RTV prema građanima“.

Kako su dodali, redakcija O radija je tokom desetogodišnjeg postojanja postigla značajne uspehe i dobila više priznanja.

„Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih, što je uloga koju ovaj medij unutar pokrajinskog javnog medijskog servisa od samog početka ispunjava“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Odsek za medijske studije ima višegodišnju saradnju sa O radijom, gde studenti uspešno primenjuju znanja kroz praktičan rad.

Time taj radio, kako su naglasili, aktivno doprinosi i edukaciji mladih novinara i novinarki.

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je najava gašenja O radija „atak na medijske slobode i javni interes mladih“.

„O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije“, naveli su u saopštenju.

Tu koaliciju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost.

Novosadska novinarska škola apelovala na RTV da ne ukida Omladinski radio

Novosadska novinarska škola (NNŠ) uputila je danas javni apel rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine (RTV) i njenom direktoru Goranu Karadžiću da ne ukida svoj onlajn radio za mlade, „O radio“, nego da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

Kako se navodi u saopštenju, svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje kriterijuma koje predviđa Zakon o javnim medijskih servisima, u kome se, između ostalog, navodi obaveza RTV za zadovoljavanjem potreba u informisanju mladih.

„Istraživanja NNŠ pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija. Ovakav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu“, dodaje se u apelu.

NNŠ upozorava da su zaposleni u redakciji O radija o ovom planu generalnog direktora saznali iz drugih medija, jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio, niti obrazložio ovakvu odluku.

Dodaje se i da redakciju O radija čine mladi ali iskusni profesionalci, čiji su rad prepoznale mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije, te da je NNŠ do sada dva puta dodelila svoje godišnje nagrade za najbolje mlade novinare i novinarke, članicama redakcije O radija.

„U svakom ciklusu novinari Omladinskog radija su se izdvajali u izveštavanju o aktuelnim temama, koje ne podleže trendovima i pritiscima i kreira sadržaj u duhu profesionalnog, objektivnog i kreativnog novinarstva“, dodaju iz NNŠ.

Novosadska novinarska škola poručuje da će svoj apel proslediti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama, koje rade na unapređenju slobode medija u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.