Profesori više svetskih univerziteta zahtevaju da vlasti u Srbiji prestanu sa progonom Gruhonjića

Profesori sa univerziteta u SAD, Nemačoj, Poljskoj, Mađarsoj, Švedsoj, Češkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i sa Kosova uputili su danas apel vlastima u Srbiji da prestanu sa progonom profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića.

Njih 18 je poručilo da se sa Gruhonjićem solidarišu i „akademski i ljudski“.

„Danima već gledamo bestijalno iživljavanje zatrovanih pojedinaca koji direktno i indirektno prete bezbednosti Dinka Gruhonjića i njegove porodice. Dinko je naš kolega i saradnik, poznate su nam njegove reference i profesionalna delatnost. Radi se o izuzetnoj naučnoj biografiji i Univerzitetu u Novome Sadu može služiti na čast da imaju takvoga profesora i čoveka“, naveli su u otvorenom pismu podrške.

Dodali su da pozdravljaju napore Gruhonjićevih kolega i koleginica, ali i studenata i studentkinja koji su stali u njegovu odbranu i time odbranili akademsku i esnafsku čast.

„Zato se pridružujemo njihovim naporima u odbrani autonomije univerziteta, svete dužnosti svakoga akademskog građanina i građanke“, poručili su profesori u pismu.

Istakli su da će o svim okolnostima koje prate slučaj napada na Gruhonjića i o zaposedanju zgrade Filozofskoga fakulteta u Novom Sadu, kako su naveli, od strane sumnjivih osoba, kao i nereagovanju državnih organa Srbije da to zaustave, obavestiti sve „akademske adrese“ s kojima sarađuju.

„Profesoru Dinku Gruhonjiću poručujemo da nije sam, da smo i mi njegove koleginice i kolege koje će stati uz njega“, naglasili su u oni u pismu.

Pismo su potpisali akademici Endru Baruh Vahtel, Mark L. Grinberg, Ranko Matasović, profesori Vanda Babić Galić, Robert Bonjkovski, Marjan Dović, Marko Dragić, Suada Džogović, Martin Henzelman, Jakov Sabljić, Božidar Jezernik, Alen Kalajdžija, Sanjin Kodrić, Jusi Nuorluoto, Amira Turbić Hadžagić, israživači Eled Dudaš, Saša Mrduljaš i Pavel Pilh.

Potpisnici su i članovi Međunarodnog komiteta za odbranu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.