U trendu

Profesorka u Novom Sadu: Da li deci da kupujemo pancire ili školske knjige

Jedanaesti protest „Novi Sad protiv nasilja“, održan je večeras u Novom Sadu, a akcenat je bio na školstvu i prosveti.

U 19.00 časova, građani su se okupili kraj spomenika Jovana Jovanovića Zmaja u istoimenoj ulici u centru Novog Sada. Tu se prisutnima obratila Marija Vasić, kopredsednica novosadskog odbora stranke „Zajedno“ i profesorka sociologije, i poručila da prosvetari nisu dobili nikakve smernice za početak školske godine, osim da ona mora mora početi sa himnom „Bože pravde“, jer će se u suprotnom plaćati kazne.

„Ne znamo da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige. Ne znmamo ni da li će biti nove školske godine, ko sme da pusti decu koje su neobezbeđene, bez krovova, koje su urušene, u kojima se dešava nasilje, u škole u kojima se dešavaju masovna ubistva“, pitala je Vasić.

Vasić je poručila da „nema odustajanja“ i da se od septembra „nastavlja još jače“.

Nekoliko desetina građana prošetalo je zatim centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone bio je transparent na kojem je pisalo „Stanje škola“ uz fotografije urušenih školskih objekata.

Taj transparednt je zatim zalepljen na stub Gradske kuće, u kojoj je i kancelarija gradonačelnika Novog Sada.

Šetnja je nastavljena do zgrade školske uprave, gde se građanima obratio maturant Vukašin Đinović.

On je poručio da je škola izgubila vaspitni karakter, da se niko ne bavi ponašanjem učenika već da se „deca kod psihologa šalju po kazni“ i tek kada postoji veliki problem.

„Škole nasilje zataškavaju i skrivaju jer im je ugled važniji od bezbednosti i sigurnosti dece. Slučajevi nasilja se moraju rešavati, na tome moramo insistirati jer nas je upravo ignorisanje nasilja dovde i dovelo“, poručio je Đinović.

Građani su na prozore školske uprave zalepili poruke „Pedagoge i psihologe, ne policajce“, „Podrška ne represija“ i „Škola bez nasilja“, a zatim se razišli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar