U trendu

Protest kragujevačkih advokata – podrška kolegi kojeg je napao policajac

Advokati iz Kragujevca održali su danas protest u znak solidarnosti i podrške kolegi Vujici Aleksiću, koji je, kako tvrde, bio žrtva napada policijskog službenika dok je obavljao svoj advokatski posao.

Kragujevački advokati su se tačno u podne okupli ispred sedišta Advokatske komore, u Ulici kneginje Ljubice u tom gradu.

Posle skupa, oni će u protesnoj koloni kroz centar grada otići do sedišta Policijske uprave Kragujevac na Trgu slobode.

Advokat Vujica Aleksić iz Kragujevca je 11. decembra bio pozvan kao pravni zastupnik maloletnog lica, u službene prostorije Policijske uprave, gde je maloletnik trebalo da bude saslušan.

Aleksić je novinarima danas rekao da su njih dvojica prošli prijemni šalter i bili upućeni u kancelariju policijskog službenika ispred koje su čekali sat vremena, a onda pozvani da u nju udju.

Tada je policijski službenik Aleksiću navodno rekao: „Ne treba advokat, izađite napolje“.

Dodao je da je on tada ponovo pokucao na vrata i ljubazno se predstavio i podsetio da je branilac maloletnika i da je njegovo prisustvo neophodno od prve faze postupka.

„On me je izgurao napolje, savio mi je ruku i gurao me kroz hodnik“, tvrdi Aleksić.

Advokat tvrdi da mu je policijski službenik tada rekao: „Ima da dođeš kad te ja pozovem. Ko te uopšte pustio, kako si smeo da uđeš“, a potom dva puta rekao „izdajem ti naređenje“.

Aleksić se obratio sektoru unutrašnje kontrole MUP i podneo pritužbu na rad policijskog službenika, a njegova punomoćnica je podnela i krivičnu prijavu.

On kaže da se u vezi sa tim vodi disciplinski postupak u Policijskoj upravi.

„Zabrinjava me što od nadležnog javnog tužilaštva nemamo još uvek nikakvu reakciju, a trpeo sam pritiske, kako ja tako i svedoci“, rekao je Aleksić.

On je dodao da, po njegovom saznanju, policijski službenik koji ga je izbacio iz prostorije nema serifikat za postupanje prema maloletnim licima, mada to ne može da tvrdi.

Aleksić očekuje da se posle današnjeg protesta „malo podigne svest“ o položaju advokata koji „ni malo nije na zavidnom nivou“.

„Prosto ovo je nedopustivo i želim da ovaj skup ponese poruku da se ni jednom kolegi ili koleginici ovo više ne ponovi“, poručio je Aleksić.

On je rekao da su njegove kolege samoinicijativno organizovale današnje okupljanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar