Protest u Tajlandu zbog najave ponovne zabrane kanabisa

Zbog najave Vlade Tajlanda da će zabraniti upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe samo dve godine pošto ga je legalizovala, veliki broj demonstranata se danas okupio ispred rezidencije premijera u Bankoku.

Komitet za lekove Ministarstva zdravlja je u petak dao odobrenje da se kanabis ponovo uvrsti među narkotike dozvoljene samo u medicinske i istraživačke svrhe. Ako predlog bude odobren, stupiće na snagu 1. januara.

Policija je sprečila demonstrante da stignu do zgrade Vlade, te su se ulogorili i najavili da će tu ostati dok vlada ne odgovori na njihov zahtev.

Najava premijera Sveta Travisina u maju da namerava da ponovo zabrani upotrebu kanabisa, izazvala velike proteste zagovornika njegove upotrebe koji tvrde da bi to nanelo štetu privredi jer je legalni kanabis podstakao dolazak stranih turista i poljoprivredu i doneo hiljade prodavnica kanabisa širom zemlje. 

Pošto je kanabis dekriminalizovan 2022. godine, rečeno je da će biti dozvoljen samo za medicinsku upotrebu, ali u praksi je tržište sasvim neregulisano što je izazvalo reakcije javnosti i zabrinutost zbog zloupotrebe i kriminala, te je Vlada upravo to navela kao razloge za ponovno uvođenje zabrane.

Ministar zdravstv Somsak Terepsutin je rekao u junu da je njegovo ministarstvo izvršilo istraživanje i da je preko 80 odsto ispitanika podržalo zabranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.