Protest zbog pripremnih radova za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu

Kod Starog savskog mosta na novobeogradskoj strani, danas je održan protest u organizaciji mreža „Združene inicijative i pokreti“ zbog najave i početka pripremnih radova za uklanjanje ovog mosta.

Oko 200 Beograđana protestvovalo je pod sloganom „Most ostaje“.

Prema rečima Đorđa Miketića, jednog od organizatora protesta iz „Združene inicijative i pokreti“ ovo je bio prvi skup i predstavlja upozorenje gradskim vlastima.

„Odbrana mosta traje nekoliko godina. Organizovali smo i javnu raspravu kako da se unapredi saobraćaj, a ne da se ruši most“, rekao je Miketić.

Dodao je su u toku oko mosta pripremni radovi i da gradska vlast nema rešenje za rušenje mosta, pa su i ti radovi nezakoniti.

„Žele ovo da ruše samo da bi Beograd na vodi proširili i na drugu obalu“, naglasio je Miketić.

On je objasnio i da aktivisti i građani insistiraju da most ne bude uklonjen, barem dok ne bude donet Generalni urbanistički plan.

Miketić je podvukao i da Beogradu nedostaju dva mosta, jedan na Savi i jedan na Dunavu, kao i da stari mostovi ne treba da se ruše, već da se grade novi.

„Mene lično ne zanima sukob Šapića i Vesića, most, saobraćaj, javni prostori, sve je to naše i moramo da se pitamo kako da se razvija ovaj grad, a ne da nas obmanjuju pričama o metrou i lakom metrou“, zaključio je Miketić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.