U trendu

Prvi polarni ledolomac proizveden u Kini uplovio u Hongkongu

Kineski polarni ledolomac Ssuelong 2, ili Snežni zmaj 2, ulazi u okeanski terminal u Hong Kongu (Sinhua/Lui Siu Vai)

Prvi kineski ledolomac Suelong 2 domaće proizvodnje stigao je u 8. Aprila u petodnevnu posetu specijalnom administrativnom regionu Hong Kong, piše Sinhua.

Suelong 2, koji je prvi put došao u Hong Kong, ušao je u okeanski terminal u Tsim Ša Tsui u ponedeljak ujutru nakon što je završio svoju najnoviju ekspediciju na Antarktiku.

Govoreći na ceremoniji dobrodošlice, Džon Li, izvršni direktor specijalnog administrativnog regiona Hong Kong rekao je da je Suelong 2 prvi polarni ledolomac domaće proizvodnje u Kini za polarne ekspedicije, koji poseduje niz ključnih tehnologija i inovacija.

Kineski polarni ledolomac Suelong 2, ili Snežni zmaj 2, ulazi u okeanski terminal u Hong Kongu (Sinhua/Lui Siu Vai)

Li je rekao da je prva stanica povratnog putovanja Suelonga 2 Hong Kong, gde će tim antarktičke ekspedicije sa javnošću podeliti iskustva svog rada i rezultate naučnog istraživanja, u potpunosti demonstrirajući brigu centralne vlade Kine za Hong Kong.

Sun Šusian, zamenik ministra za prirodne resurse, rekao je da je u oktobru 2004. godine, kada je trebalo da počne kineska 21. antarktička ekspedicija, polarni istraživački brod Suelong posetio Hong Kong i dobio toplu dobrodošlicu.

Nakon 20 godina, Suelong 2 će nastaviti sa razmenom i saradnjom između naučnoistraživačkih institucija na kopnu i u Hong Kongu u oblasti polarnog istraživanja, rekao je Sun.

Džang Beičen, glavni naučnik kineske 40. antarktičke ekspedicije i vođa tima, rekao je da su Suelong, Suelong 2 i teretni brod Tianhui krenuli iz Šangaja 1. novembra 2023. godine i uspešno završili različite ekspedicione zadatke koji su trajali 161 dan sa pređenih ukupno više od 81.000 nautičkih milja.

Kineski polarni ledolomac Suelong 2, ili Snežni zmaj 2, ulazi u okeanski terminal u Hong Kongu (Sinhua/Lui Siu Vai)

Organizacioni komitet posete Suelonga 2 se nada da će poseta promovisati razumevanje ljudi u Hongkongu o polarnoj ekspediciji u Kini, posebno interesovanje i entuzijazam mladih za polarna naučna istraživanja.

Ledolomac je otvoren za javne posetedan nakon dolaska, 9. aprila I biće otvoren do petka, 12.aprila. Tokom boravka u Hong Kongu, tim antarktičke ekspedicije održaće dvodnevnu međunarodnu konferenciju o klimatskim promenama na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu. Naučnici Suelonga 2 sastaće se sa oko 200 studenata u Muzeju nauke u Hong Kongu gde je održana izložba „Polarna istraživanja i klimatske promene“.

Suelong 2 je četvrti kineski polarni istraživački brod, nakon Siangianghong 10, Đidi i Suelonga. Dužine je 122,5 metara, ima deplasman od skoro 14.000 tona, ukupnu instalisanu snagu 23,2 megavata i kapacitet za 101 člana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.