U trendu

Putin i Lukašenko razgovarali u Sankt Peterburgu o jačanju saradnje

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se danas u Sankt Peterburgu da razgovaraju o načinima daljeg jačanja njihovog saveza koji je doveo do razmeštanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da su Rusija i Belorusija razvile „strateško partnerstvo“ u sklopu njihovog 25-godišnjeg sporazuma o uniji. Taj pakt ne predviđa potpuno ujedinjenje dve države, ali podrazumeva bliske političke, ekonomske i vojne veze dve zemlje.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se u prošlosti oslanjao na rusku pomoć kako bi nesmetano vršio autoritarnu vladavinu u svojoj zemlji gotovo tri decenije.

Podrška Kremlja mu je pomogla da preživi višemesečne velike proteste protiv rezultata predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je on tvrdio da je pobedio, a zapad ih smatra za pokradene.

Lukašenko je dozvolio ruskim trupama da koriste teritoriju Belorusije za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Prošle godine Rusija je rasporedila određeni deo svog nuklearnog oružja kratkog dometa u Belorusiju i blizu granice NATO.

Njihovo slanje je viđeno kao deo planova zvanične Moskve da odvrati Zapad od slanja oružja Kijevu.

Lukašenko je prošlog meseca rekao da je raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja završeno u oktobru, ali nije precizirao koliko se toga trenutno nalazi u Belorusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar