Rada Trajković: Vučevićev ‘kompromis’ je podela Kosova

Predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas da spremnost Srbije da pravi kompromise o Kosovu može da podrazumeva samo podelu te teritorije, ali i sukobe.

Komentarišući izjavu premijera Miloša Vučevića da je Srbija „spremna da pravi kompromise“ o Kosovu, Trajković je za agenciju Beta ocenila da je to pokušaj vlasti u Beogradu da se vrate na „početne pozicije“ s ciljem da se dođe do podele te teritorije.

„Međutim, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suštinski predao Prištini sve institucije i život Srba, funkcionalnost prištinskih vlasti nije ostvarena. Poruke koje ukazuju na podelu Kosova najavljuju nove destabilizacije i kampanju protiv Srbije i Srba koja nam u ovom trenutku nije potrebna“, kazala je Trajković i istakla da Aljbin Kurti kontroliše sever Kosova uz pomoć značajnih specijalnih policijskih snaga i nametnutom administracijom koja vrši albanizaciju Severa.

Prema njenim rečima, bezbednost na Kosovu je iz dana u dan sve ugroženija.

„Kurti sprovodi ideologiju formiranja velike Albanije, dok Vučić preko Vučevića ponovo priželjkuje podelu Kosova. Svi znaju da to ne može da se ostvari bez sukoba. Obe te strategije mogu da izazovu sukob koji bi se završio proterivanjem Srba sa severa ili ulaskom naših vojnih snaga na severu Kosova u smislu zaštite Srba“, rekla je Trajković.

Dodala je da NATO dovodi sve veći broj vojnika na Kosovo.

„NATO ne želi da menja granice teritorije koju je već zauzeo. Ukoliko bi Srbija postala članica NATO, statusno pitanje Kosova bi bilo zaustavljeno“, kazala je Trajković.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je u utorak da je Srbija „apsolutno spremna da razgovara sa Prištinom“ i da „pravi kompromise“ o Kosovu.

Vučević je za AFP rekao da kompromisi znače da niko potpuno ne dobija, a niko potpuno ne gubi.

„Bolje je sesti, sresti se, razgovarati, pokušati da razgovaramo. Sve je bolje nego zaoštravanje“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, veliki narodi i velike države, nisu to zbog svoje teritorije, već zbog svoje odgovornosti da traže mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.