U trendu

Radovanović: Za objavljivanje spiska s imenima dece za odstrel odgovorni su Milić i Gašić

Poslanica Narodne stranke i pukovnica policije Slavica Radovanović izjavila je danas da su za javno objavljivanje spiska s imenima dece za odstrel odgovorni načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Radovanović je agenciji Beta kazala da samo Milić i Gašić mogu biti odgovorni za objavljivanje spiska s imenima đaka koje je maloletni K.K. navodno planirao da ubije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

„Policajci koji su pronašli spisak s imenima dece za odstrel ne mogu biti odgovorni jer su oni taj spisak prosledili rukovodiocima. Nema sumnje da su se načelnik policijske uprave Milić i ministar Gašić dogovorili da se taj spisak objavi javno“, kazala je Radovanović.

Na pitanje Bete zbog čega Sektor unutrašnje kontrole ni posle skoro dva meseca nije utvrdio odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece, Radovanović je kazala da je unutrašnja kontrola direktno podređena ministru policije.

„Nema tu šta posebno da se utvrđuje, situacija je po tom pitanju vrlo jasna. Spisak je javno objavio načelnik Milić u prisustvu ministra Gašića. Osim njih dvojice, niko drugi nije mogao da odluči da se javno saopšte imena dece koje je neko planirao da ubije“, istakla je Radovanović.

Dodala je da vrh policije sada „kupuje vreme“ s ciljem da se izvuče iz ove situacije.

Da je Srbija normalna država, smatra pukovnica policije, već bi bilo utvrđeno ko je odgovoran za objavljivanje spiska.

„Za proteklih deset godina nijedan funkcioner Srpske napredne stranke nije snosio nikakvu odgovornost za učinjena nedela. Mi nismo realno i objektivno društvo, tako da ne znam da li će Vlada Srbije ispuniti zahtev roditelja da se utvrdi odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece za odstrel“, zaključila je Radovanović.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević rekao je danas Beti da od Vlade Srbije još nisu dobili odgovor na postavljeni zahtev.

„Prošle nedelje smo se ponovo pismeno obratili kabinetu predsednice vlade Ane Brnabić i zahtevali da se ispune svi naši zahtevi, a posebno da se utvrdi odgovornost svih koji su doneli odluku da se objavi spisak za odstrel dece. Rečeno nam je da je pokrenuta unutrašnja kontrola u MUP-u. Nismo i nećemo odustati od naših zahteva, još uvek čekamo odgovore“, kazao je Đorđević.

Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ je 8. maja uputio zahtev Vladi Srbije da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima đaka za odstrel iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da za to budu sankcionisani.

Premijerka Ana Brnabić je obećala da će svi zahtevi roditelja biti ispunjeni, međutim pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

Milić je pre tri nedelje, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.

U sredu 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (13), učenik te škole, koji je priznao da je počinio masovno ubistvo.

Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, kao ni zbog propusta u sistemu koji su se desili pre tragedije i posle nje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar