Radovanović (ZLF): Litijum najveći, ali nije jedini problem zagađenja u zapadnoj Srbiji

 Poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) iz zapadne Srbije, Bogdan Radovanović pozvao je danas javnost da stane u odbranu te regije od iskopavanja litijuma, ali i od svih visokorizičnih projekata koji ugrožavaju životnu sredinu.

Radovanović je, za Betu, rekao da je to uspešna poljoprivredna regija i regija sa velikim turističkim potencijalom i da će cela zapadna Srbija mnogo izgubiti ako se uništi priroda, zdravlje i egzistencija velikog broja ljudi, vezanih za poljoprivredu i turizam.

„Mi ne želimo da zapadna Srbija bude žrtvovana, a čini se da danas jeste. Iskopavanje litijuma na području Loznice jeste najveći i potencijalno najštetniji projekat, ali mi se borimo i protiv iskopavanja u Dobrinjskom basenu u Požegi, gde se sprovode istraživanja. Borimo se i protiv novog kamenoloma iznad Kosjerića, gde su zbog te borbe aktivistima razbijane glave“, rekao je Radovanović.

Dodao je da se ZLF bori, ne samo protiv rudarskih „avantura“, nego i protiv urbanizacije Divčibara, gde se izdaju građevinske dozvola, bez odgovarajuće kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda.

Istakao je da je „zastrašujuća nebriga zbog koje se upalila deponija Duboko u Užicu i gorela nedeljama i trovala građane cele okoline, a građane ubeđivali da je sve u redu“.

„Ovi primeri govore da je zapadna Srbija već ugrožena, a novi rudnik litijuma bi bio katastrofalan za građane ove regije“, rekao je Radovanović.

Dodao je da će sa aktivistima ZLF iz zapadne Srbije u Loznici skrenuti pažnju, ne samo na štetnost iskopavanja litijuma, nego i na sve druge projekte koji zagađuju životnu sredinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.