U trendu

Rašić: Nastaviće se zatvaranje srpskih opštinskih organa na Kosovu

Kosovski ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić izjavio je danas da će se sa zatvaranjem privremenih organa opština koje na Kosovu funkcionišu po srpskom sistemu najverovatnije nastaviti.

Rašić je na konferenciji za novinare kazao da je zatvaranje privremenih opštinskih organa predviđeno Briselskim sporazumom koji je potpisan 2013. godine.

„To je deo dogovora iz Brisela da će ti organi biti raspušteni, ali takođe tačka sporazuma je i formiranje Zajednice srpskih opština i zato insistiram da bude potpisan finalni sporazum, da ne bi dolazili do situacije da neka tačka bude primenjiva, a druge nisu. Zamolio sam premijera (Aljbin Kurti) da bude potpisan finalni dokument jer sporazum ‘na reč’ na Balkanu ne postoji“, kazao je Rašić, prenosi Radio Kim.

Kosovska policija je pre tri dana zaplenila svu dokumentaciju iz privremenih opštinskih organa u Peći, Klini i Istoku, a predsednike privela na informativni razgovor.

 

Na zgradi opštine u Leposaviću postavljena tabla s natpisom ‘Republika Kosovo’

Lokalne vlasti u Leposaviću postavile su tablu s natpisom „Republika Kosovo“ na ulazu u zgradu te opštine na severu Kosova i Metohije, dan pošto je tabla s istim natpisom postavljena ispred ulaza u zgradu opštine u Zubinom Potoku.

U Leposaviću je na istom mestu nekoliko dana ranije postavljena i zastava plavo žute boje, koja za vlasti u Prištini predstavlja simbol državnosti, javlja RTS. 

Lokalne vlasti su prethodno sa zgrade opštine i oko nje, sa jarbola uklonile zastave Srbije, opštine Leposavić i Unmika. 

U četiri severne opštine sa izrazito srpskom većinom, od prošle godine na vlasti su albanski predstavnici, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, nezadovoljni neformiranjem Zajednice srpskih opština, politikom vlade u Prištini i raspoređivanjem specijalnih jedinica policije na severu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar