RCC-ov projekat za mlade, koji finansira EU, pokrenuo omladinsku radionicu o zelenoj agendi

Projekat za mlade Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Lab – WBYL) Saveta za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuo je omladinsku radionicu o zelenoj agendi u Sarajevu.

„Po uspešnom završetku prethodne dve omladinske radionice o nezaposlenosti mladih i mentalnom zdravlju, zelena agenda je odabrana kao prioritetna tema za koju mladi ljudi sa Zapadnog Balkana žele da naprave politike koje će doneti promene“, navodi se u saopštenju RCC.

Vođa tima RCC-evog Projekta za mlade Ognjen Marković kazao je prilikom otvaranja konferencije da učesnici radionice žele da se njihovi stavovi, glasovi i potrebe čuju prilikom donošenja odluka koje se na njih odnose.

„To važi i za mlade ljude, koji su u prvim redovima i koji surovu stvarnost klimatskih promena doživljavaju iz prve ruke, a ipak su njihovi glasovi često zadnji koji se čuju. Ne zaboravimo da oni nisu odgovorni za najrazornije prakse, ali su oni ti koji plaćaju najveću cenu“, kazao je on.

Marković je dodao da radionica treba da bude mesto gde ideje cvetaju, počinje konstruktivna kritika, ali i inovacije i gde se prave odlučni koraci ka regionu koji je naklonjeniji očuvanju prirodne sredine i mladima.

„Ovom se inicijativnom obeležava značajan iskorak u regionalnoj saradnji mladih, te se ističe zajednička opredeljenost za suzbijanje klimatskih promena i promociju održivosti životne sredine“, kazao je on.

Tokom trodnevne konferencije, mladi i kreatori politika su zajednički sačinili preporuke na regionalnom nivou za teme zagovaranja zelene agende, sprečavanje zagađenja plastikom i cirkularne ekonomije. To će biti osnova na kojoj će radna grupa raditi na iznalaženju rešenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com