RCC zasedao u Skoplju, Amer Kapetanović novi generalni sekretar

Učesnici 16. godišnjeg sastanka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) su danas u Skoplju podržali nominaciju Amera Kapetanovića, šefa Političkog odeljenja RCC u Sarajevu, za narednog generalnog sekretara RCC-a 2025-2027. godine.

Očekuje se da će novi generalni sekretar RCC biti imenovan sutra, u četvrtak, na sastanku u Skoplju ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Na današnjem sastanku kojim su predsedavali dosadašnja generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, u ime predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), razgovaralo se o regionalnoj saradnji i izazovima koji su pred tom organizacijom. Sastanak je održan zajedno sa sastankom ministara spoljnih poslova i samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici sastanka su prihvatili Godišnji izvještaj RCC za period 2023-2024. godine i zahvalili dosadašnjoj generalnoj sekretarki Bregu za doprinos regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi tokom skoro šest godina njenog mandata.

Bregu je, pominjući „nezapamćene izazove koje je donela pandemija kovida-19“ kao „kriza koja je obeležila naše doba, preoblikovala zdravstvo, sigurnost i ekonomije i iziskivala inovativne odgovore izvan naše uobičajene misije“, istakla „solidarnost u našem regionu, kao i između našeg regiona i Evropske unije“ jer „su saradnja i otpornost mogući čak i u najtežim vremenima“, a „saradnja je naš najveći adut u svetu koji se brzo menja“.

„Naša misija tokom prethodnih šest godina je bila jasna: ne samo se prilagoditi promeni već je i predvoditi“, rejkla je Bregu i istakla: „Zajedno smo iskoristili prilike i ispunili očekivanja građana tako što smo postigli da u regionu nema plaćanja rominga, smanjili smo cene rominga između našeg regiona i Evropske unije, otvorili ‘zelene koridore’ tokom pandemije za hranu i medicinske potrepštine i proširili ih na svu robu i usluge“.

Navela je da je RCC pripremio i odobrio Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji je doneo mnoge rezultate uključujući i četiri sporazuma o mobilnosti, doneta je i „Zelena agenda za Zapadni Balkan“, kao i prvi zajednički strateški okvir na nivou Jugoistočne Evrope, odnosno strategija „Jugoistočna Evropa 2030“.

„Da bismo podstakli preduzetništvo mladih, pokrenuli smo digitalno takmičenje ‘Balkathon’ i regionalnu nagradu za inovacije, predvodili sprovođenje projekta ‘Omladinska laboratorija’… To su samo neka od najvećih postignuća RCC i regionalne saradnje, a rezultata ima mnogo“ – istakla je Bregu.

Ukazala je da strategija za dalji rad RCC „mora sadržati sveobuhvatne mere u cilju unapređenja lokalnih i regionalnih ekonomskih uslova i poboljšanja infrastrukture, pri čemu treba koristiti i druge instrumente da se pruže nove mogućnosti za stabilizaciju i revitalizaciju naših ekonomija“.

Ministar Osmani je čestitao RCC zbog odličnih rezultata i zahvalio Maljindi Bregu.

„Regionalna saradnja jeste i ostaće jedan od naših najvažnijih prioriteta. Kontinuirano ulažemo u izgradnju dobrosusedskih odnosa što vodi evropskoj integraciji i RCC dopunava te napore“, rekao je Osmani.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji je takođe zahvalio RCC i njegovoj odlazećoj generalnoj sekretarki, posebno zbog rezultata u sprovođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište koji je u središtu Plana rasta EU za Zapadni Balkan i najavio da će Evropska komisija pružiti punu podršku regionalnoj ekonomskoj integraciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.