Reakcije na zabranu festivala ‘Mirdita, dobar dan’: Država se svrstala uz huligane

Osnivačica nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da su se zabranom festivala „Mirdita, dobar dan“, Srbija i njene institucije „svrstale uz huligane i najcrnji etno nacionalistički mrak“.

„Više se u Srbiji ne može organizovati debata o pomirenju, a ni protest protiv glorifikacije ratnih zločinaca. Crna rupa“, napisala je Kandić na društvenoj mreži Iks (X).

Nevladina organizacija Crta na Iksu je ocenila da država od 2014. godine, „nije pokazivala ovoliko neprijateljstvo prema festivalu“.

„Umesto ‘Mirdita, dobar dan’, vlast nam poručuje ‘Slobode, laku noć’. Nikada od 2014. država nije pokazivala ovoliko neprijateljstvo prema ovom festivalu. Retorsko je pitanje da li će se zaustaviti samo na jednom festivalu“, naveli su iz Crte.

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, advokat Aleksandar Olenik kratko je prokomentarisao na Iksu da je „Vučićeva Srbija i zvanično u rukama huligana“.

„I mi u njoj“, dodao je Olenik.

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova hitno povuče „sramnu naredbu“ o zabrani tog festivala, omoguće njegovo održavanje i garantuju bezbednost svih učesnika i posetilaca.

„PSG smatra da je za nebezbednost učesnika direktno odgovorna Vlada Srbije čiji ministri Aleksandar Vulin, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivica Dačić i drugi, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem su imali nedopustive izjave kojima su dovodili u pitanje motive organizatora i optuživali ih za izdaju nacionalnih interesa u najgorem neofašističkom maniru“, navodi se u saopštenju te stranke.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je to Ministarstvo donelo naredbu da se prekine godišnji festival „Mirdita, dobar dan“ koji je priređen u Dorćol placu u Beogradu.

Dačić je u saopštenju naveo da je ta naredba doneta „zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“.

Festival „Mirdita, dobar dan“ trebalo je da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude održan, danas se okupilo pedesetak mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.