U trendu

Reporteri bez granica: EK da zahteva od srpskih vlasti da privedu odgovorne za pretnje novinarima

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su danas Evropsku komisiju da apeluje na vlasti u Srbiji da privedu odgovorne za pretnje predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić i programskom direktoru tog udruženja i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću.

„Konsultovani od strane Evropske komisije o zemljama koje se prijavljuju za članstvo u EU, RSF je osudio nedavne pretnje novinarima Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću. Evropska komisija mora da apeluje na vlasti u Srbiji da učine sve da počinioci budu privedeni pravdi“, stoji u saopštenju RSF.

Prethodnih nedelja Ani Lalić i Gruhonjiću su upućene brojne pretnje putem društvenih mreža a na ;ulazu u zgradu u kojoj živi s porodicom ispisan je grafit kojim se poziva na ubistvo programskog direktora NDNV i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu montiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od pre godinu dana, gde je navodno veličao ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića, što je programski direktor NDNV odbacio kao neistine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.