U trendu

Rodno pametne investicije ključne za ekonomsko osnaživanje žena

Novi izveštaj Ekonomske komisije UN za Afriku (UNECA) podvlači potrebu za podsticanjem “rodno pametnih” investicija kako bi se podstaklo ekonomsko osnaživanje žena u Severnoj Africi i šire.

Izveštaj, koji su zajednički sproveli UNECA i Oksford ekonomiks Afrika (Oxford Economics Africa) istražuje kako preduzetnička tako i mala i srednja preduzeća (MSP) u severnoj Africi sa posebnim fokusom na učešće žena.

U izveštaju su, između ostalog, iznete preporuke za vlade da neguju povoljnije okruženje za preduzeća koja vode žene i, time, da nacionalne ekonomije stave na put bržeg, inkluzivnijeg i otpornijeg rasta.

„Izveštaj podvlači da žensko preduzetništvo i mala i srednja preduzeća predvođena ženama imaju tendenciju da stvore više radnih mesta za žene. Oni su stoga ključni za dovođenje žena iz Severne Afrike na tržište rada i pomoć u smanjenju velikih rodnih razlika u zapošljavanju u regionu“, prenosi UNECA izjavu Amal Elbešbiši, ekonomistkinje iz Kancelarije UNECA za severnu Afriku.

Izveštaj je podvukao da povećanjem ekonomskih mogućnosti za žene, rodno pametne investicije podržavaju socijalne, obrazovne i zdravstvene rezultate.

Trenutni podaci o zaposlenosti u Severnoj Africi pokazuju da žene čine znatno manji udeo radno sposobnog stanovništva od globalnog proseka, navodi UNECA.

Podaci UNECA pokazali su da samo manje od 20 procenata zaposlenog radno sposobnog stanovništva Severne Afrike čine žene u poređenju sa globalnim prosekom od preko 40 procenata.

UNECA je saopštila da se negativna pojava dodatno pogoršala usled pandemije kovid-19 i nedavnih ekonomskih i drugih povezanih izazova u regionu. Takođe je rečeno da region može imati značajne koristi od povećanog doprinosa žena u ekonomskom sektoru.

„Pošto žene često donose veštine koje su komplementarne veštinama muškarca, dobro ciljane politike, strategije i investicije koje podržavaju mala i srednja preduzeća koja vode žene mogu imati pozitivan uticaj na ukupnu produktivnost“, rekla je Zuzana Briksiova Švidrovski, direktorka Kancelarije UNECA za Severnu Afriku.

Severnoafričke zemlje su postigle značajan napredak u usvajanju sveobuhvatnih zakona koji se odnose na mala i srednja preduzeća, ali su i dalje ostale mnoge specifične prepreke sa kojima se suočavaju preduzetnice i vlasnice preduzeća u pristupu informacijama, tržištima, finansijskim uslugama, zemljištu i drugoj imovini, navodi UNECA.

Nejednakosti u vlasništvu nad resursima kao što je zemljište posebno ometaju pristup žena kreditima i ograničavaju rast njihovih firmi. Većini severnoafričkih zemalja još uvek nedostaju specifične politike usmerene ka podršci ženskom preduzetništvu i preduzećima u vlasništvu žena, dodaje UNECA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.