RS protiv Šmita angažovala advokata iz Italije, najavio tužbu pred evropskim sudovima

Advokat Anđelo Tartalja iz Italije izjavio je danas u Banjaluci da će ubrzo biti pokrenut postupak protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, navodeći da će učestvoati u tom poslu jer Šmit „sve što radi, radi ilegalno“.

„Planiramo da pokrenemo postupak pred evropskim sudovima protiv Kristijana Šmita, ali razlog zašto učestvujem u svemu ovome je zato što je Šmit sve što radi, radi ilegalno“, rekao je Tartalja novinarima u Banjaluci.

Dodao je da ne može da otkrije strategije odbrane u vezi sa postupkom koji će pokrenuti.

Tartalja je rekao i da je danas u Banjaluci prisustvovao sastanku o zdravstvenim i ekološkim posledicama NATO bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom, na kome je, kako je rekao tema bila i predsednik RS Milorad Dodik, kao i sudski proces koji se pred Sudiom BiH vodi protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

„Predsednik RS je predmet mnogih napada i to samo zato što vodi jednu demokratsku politiku i brine o građanima svoje zemlje. Dodik je istovremeno odličan predsednik i osoba. Moje viđenje je apsolutno objektivno i ovo je razlog zbog čega želim da ga branim“, rekao je on.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da je Tartalja jedan od najpoznatijih i najuglednijih advokata iz Rima, ali i iz cele Italije.

U Banjaluci je danas održan sastanak Tartalje sa Stevandićem, potpredsednicima Vlade RS Milošem Bukejlovićem i Alenom Šeranićem, kao i niškim advokatom Srđanom Aleksićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.