U trendu

RSE: U Nacrtu Statuta ZSO nema izvršnih ovlašćenja

U Nacrtu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) se jasno kaže da on neće imati izvršna ovlašćenja i da neće ugroziti nezavisnost i integritet Kosova, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE) koji je imao uvid u taj dokument.

 

Dodaje se da će Nacrt biti predmet razmatranja Ustavnog suda Kosova.

Pored ostalog, Nacrt Statuta jasno predviđa mogućnost finansijske podrške Srbije ZSO, kao i „efikasan direktan kanal komunikacije zajednice kosovskih Srba sa Vladom Kosova preko Ministarstva administracije lokalne samouprave“.

Posle višegodišnjih bezupešnih napora međunarodne zajednice da Priština i Beograd usaglase stavove, Evropska unija (EU) je krajem oktobra saopštila da je stranama predat „moderni nacrt statuta“ za formiranje ZSO što su podržale SAD, Nemačka, Francuska i Italija, navodi RSE.

Tada je premijer Kosova Aljbin Kurti prvi put rekao da je Nacrt ZSO „prihvatljiv“ jer je u skladu s Ustavom Kosova.

Dokument je bio prihvatljiv i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali su srpske vlasti u javnosti insistirale da je on u skladu i sa Ustavom Srbije, te ranije postignutih dogovora u okviru dijaloga, navodi RSE.

U delu statuta o nadležnostima ZSO se precizira da to telo ima pravo da donosi odluke, propise, uputstva i deklaracije.

Imaće punu nadležnost na lokalnom nivou u oblasti ekonomskog razvoja, prostornog planiranja, zdravstva, obrazovanja, te zaštite kulturnog i religijskog identiteta.

U delu o odnosima s centralnim vlastima, piše da ZSO „neće potkopavati ili zaobilaziti ustavne i zakonske vlasti i nadležnosti njenih delova“, niti „u ispunjavanju svojih ciljeva na bilo koji način podrivati ustavni i pravni odnos između centralnih i lokalnih vlasti“.

Piše da će se odnos sa centralnim vlastima „zasnivati na međusobnoj saradnji i razmeni informacija u duhu promocije demokratije, multietničnosti i integrisanog društva u skladu sa važećim kosovskim zakonima“.

Takođe, ZSO „ima pravo da pokreće ili bude strana u postupcima pred sudovima, uključujući Ustavni sud Kosova, ukoliko odluke ili potezi bilo koje institucije utiču na vršenje njenih ovlašćenja u skladu sa Statutom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar