U trendu

Rumunija nabavlja američka amfibijska oklopna vozila za 120 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je Rumuniji kupovinu 21 amfibijskog oklopnog vozila AAVP, čija je cena sa naoružanjem i rezervnim delovima 120,5 miliona dolara, prenose mediji.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Rumunija će kupiti 16 amfibijskih vozila za prevoz ljudstva, tri komandna vozila i dva vozila za izvlačenje.

„U cenu ulazi i 16 teških mitraljeza kalibra 12,7 milimetara, pet srednjih mitraljeza 7,62 milimetara, zatim automatski bacači granata kalibra 40 milimetara, termovizijski nišani, rezervni delovi i oprema za specijalne misije, kao i obuka ljudstva i tehničara“, navodi se.

Portal dodaje da je jedina jedinica rumunske vojske koja koristi amfibijska oklopna vozila 307. puk mornaričke pešadije, koja sada ima vozila zaostala iz vremena Hladnog rata, koja su stara više decenije i imaju slabu oklopnu zaštitu, ali se u nedostatku alternative i dalje koriste.

„Rumunski marinci za desant na obalu mora ili reke Dunav sada koriste manje desantne brodove i gumene čamce. Nova amfibijska vozila će znatno povećati operativne sposobnosti rumunskih marinaca“, piše u tekstu.

Oklopnjaci AAVP za prevoz ljudstva imaju kapacitet transporta 21 vojnika sa opremom, a maksimalna nosivost je 4,5 tone.

Sa 16 vozila za prevoz ljudstva rumunska mornarička pešadija moći će da bezbednije iskrca više od 300 marinaca sa opremom, ali i minobacače i lake prenosne sisteme za protivoklopna i protivvazduhoplovna dejstva.

Oklop AAVP štiti posadu i marince od dejstva metka teškog mitraljeza 14,5 milimetara ispaljenog sa 200 metara ili šrapnela granate kalibra 155 mm koja je eksplodirala na 30 metara od vozila.

Najveći korisnik tog vozila je Vojska SAD, odnosno Korpus Marinaca.

U regionu Balkana Grčka je prva poručila amfibijska oklopna vozila AAV, i to 76 komada iz zaliha američkog Koprusa Marinaca. Višegodišnji korisnici u Evropi su Italija i Španija, takođe u jedinicama mornaričke pešadije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar