U trendu

Rumunija nabavlja nove haubice velikog kalibra kao zamenu za sovjetske

Ministarstvo odbrane Rumunije raspisalo je tender za nabavku tri diviziona haubica kalibra 155 milimetara, kojima želi da zameni oruđa iz sovjetske ere kalibra 152 milimetara, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navode tamošnji mediji, tender predviđa nabavku i odgovarajuće količine municije, logističkih i drugih vozila i rezervnih delova a rumunska Vlada je za te namene opredelila 4,1 milijardu leja, odnosno nešto više od 830 miliona evra.

Planira se nabavka 54 haubice (tri diviziona po 18 komada), zatim oko 20.000 granata u tom kalibru, devet rezervnih cevi, 12 pomoćnih vozila za dotur municije, devet osmatračkih i komandnih vozila i jedne meteorološke stanica.

Rumunska vojska u tenderskoj dokumentaciji od potencijalnog ponuđača traži i tri vozila za izvlačenje oštećenih ili pokvarenih haubica i tri artiljerijska radara.

Osim klasičnih bojevih granata, kojih treba da bude oko 17,300, predviđena je isporuka i školskih i granata za osvetljavanje, odnosno zadimljavanje bojišta.

„Tender koji je raspisan nazvan je ‘ograničenim’, jer je prvobitni plan predviđao opremanje pet diviziona haubičke artiljerije Kopnene vojske, odnosno kupovinu čak 90 oruđa. Rumunija je planirala da za čitav posao potroši oko dve milijarde evra. Prva faza ispunjenja tog plana obuhvata, međutim, opremanje tri diviziona sa 54 oruđa“, piše u tekstu.

Prema navodima rumunskih medija, favorit na tenderu je južnokorejska samohodna haubica K9A1, koju proizvodi kompanija Hanwha Aerospace. Kao potencijalni partneri u osavremenjivanju rumunske artiljerije pominju se i Nemci sa svojom PzH2000, ali i švedska kompanija BEA Systems Archer.

„Bilo ko da bude izabran na tenderu, posao će podrazumevati i određeni nivo industrijske saradnje sa tom zemljom. Upravo je zbog toga južnokorejska Hanwha viđena kao favorit, jer je izrazila spremnost da određene delove za haubice proizvodi lokalno, odnosno u Rumuniji“, dodaje se.

Južnokorejci proizvode svoju haubicu od 1999, dok se u verziji K9A1, koju Rumunija želi, to oruđe pravi od 2018. godine.

Haubica ima maksimalni domet od 30 do 40 kilometara, u zavisnosti od tipa municije koja se koristi, uz brzinu paljbe od šest granata u minuti, u prve tri minute. Maksimalna brzina vozila je 67 kilometara na čas a operativni radijus 480 kilometara.

Haubice K9 do sada su uvele u naoružanje, ili su ih naručile, oružane snage Estonije, Finske, Indije, Norveške, Poljske, Južne Koreje i Turske a očekuje se da ih nabave Australija, Egipat i Rumunija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar