U trendu

Rusija onemogućila kandidatkinji koja se zalaže za mir učešće na predsedničkim izborima

Centralna izborna komisija Rusije odbacila je danas prijavu Jekaterine Duncove, koja se zalaže za mir, da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine.

Komisija je kao razlog navela „greške u dokumentima“ koje je dostavila Duncova, bivša novinarka i gradska odbornica koja se bori „za mir i demokratske procese“, javila je ruska televizija.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, šefica komisije Ela Pamfilova rekla je da su članovi jednoglasno odbili kandidaturu Duncove za izbore u kojima se očekuje laka pobeda trenutnog predsednika Vladimira Putina.

Komisija je saopštila da Duncova ne može da pređe na sledeću fazu prikupljanja potpisa pristalica.

„Ti si mlada žena, imaš sve pred sobom“, rekla joj je Pamfilova i dodala da se 29 kandidata prijavilo za predsedničke izbore.

Duncova (40) podnela je dokumente za učešće na martovskim izborima kao nezavisna kandidatkinja.

Duncova je prošle nedelje rekla za Karent tajm (Current Time), medijski projekat RSE i Glasa Amerike na ruskom jeziku, da podržava mirovne pregovore za okončanje rata u Ukrajini.

„Mirovni pregovori za rešavanje specijalne vojne operacije su za mene jedno od prioritetnih pitanja“, rekla je Duncova, koristeći termin „specijalna vojna operacija“ koji su vlasti u Rusiji nametnule za invaziju na Ukrajinu.

Dodala je da će biti potrebno mnogo vremena da mirovni pregovori donesu rezultate.

„Ali sve je moguće, verujem u to“, dodala je ona.

Bivšu lokalnu odbornicu iz zapadnog grada Rževa tužioci su pozvali prošlog meseca nakon što je pozvala na mir u Ukrajini, oslobađanje političkih zatvorenika i demokratske reforme u Rusiji.

Duncova je rekla da se „plaši“ nakon što je objavila kandidaturu protiv Putina.

Struja je nakratko nestala na mestu gde su se prošle nedelje okupile pristalice Duncove, navodi Sota, ruska novinska publikacija koja prati opoziciju, antivladine proteste i pitanja ljudskih prava.

Ruske vlasti su godinama onemogućavale opozicionim političarima učešće na izborima i u političkom životu, što je pojačano nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar