U trendu

Ruske diplomate proterane iz S.Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji, Moskva ljuta

 Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je danas saopštilo da su proterana trojica diplomata Rusije jer su se bavila „aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

„Takva odluka doneta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navelo je Ministarstvo.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su „vlasti Severne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata“.

Ona je najavila da „neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora“ i ocenila da Skoplje „nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi“.

„Odluku da proteraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Severne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske pretnje“, dodala je Zaharova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar