U trendu

Šabić: Vlada izigrada pravo građana da budu obavešteni o slučaju srušenog Generalštaba

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja i advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da način na koji Vlada Srbije informiše javnost o zaključenju posla koji naziva „ugovorom o revitalizaciji kompleksa Generalštaba“ u Beogradu predstavlja izigravanje ustavom zajamčenog prava građana na obaveštenost.

Šabić je u komentaru prosleđenom medijima ocenio da Vlada Srbije u svakom slučaju ima obavezu da potpuno i tačno informiše javnost o tom slučaju, a pogotovo kada je u pitanju zgrada koja je zaštićeno kulturno dobro i zemljište u javnoj svojini po proceni stručnjaka vredno bar 100 miliona evra.

On je dodao da Vlada ne samo da ne ispunjava tu obavezu već „neodgovorno plasira netačne, zbunjujuće informacije“.

„Vlast je javno saopštila da je zaključila ‘Ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba’ ali sem toga nije pružila nikakve s pravom očekivane informacije. To je objasnila, najblaže rečeno, neubedljivim objašnjenjem da ‘još nisu dogovoreni finansijski detalji i detalji zakupa!’ Teško je odupreti se utisku da je ovakvo saopštenje mnogo više reklamerstvo u funkciji predizborne kampanje nego objektivno informisanje javnosti a u svakom slučaju ostavlja otvorenim važno pitanje – šta je onda uopšte dogovoreno“, upitao je on.

Šabić je dodao da je nesporno da vlast po pitanju raspolaganja javnom imovinom velike vrednosti javnosti duguje „ozbiljne informacije koje ne mogu i ne smeju zameniti neozbiljne, sladunjave fraze tipa ‘dogovorena je fuzija srpske i američke inovativnosti'“.

„Vlada je saopštila da je ugovor zaključen sa firmom Affinity Global Development. Budući da je (osim u vestima objavljenim na portalima iz Srbije) ovu praktično nepoznatu firmu nemoguće pronaći i na internetu, ova informacija je zbunjujuća a svakako ostavlja bez odgovora važno pitanje – sa kim je zapravo famozni ugovor zaključen?“, dodao je on.

Mediji su ranije spekulisali da će Vlada Srbije ustupiti zgradu Generalštaba u Nemanjinoj ulici, srušenu 1999. godine u NATO bombardovanju, na 99 godina bez naknade firmi u vlasništvu zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, kako bi tamo bio izgrađen ekskluzivni stambeno-poslovni prostor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.