U trendu

SAD: Bajden odobrio vojnu pomoć Tajvanu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing – FMF), navodi se u dopisu poslatom Kongresu.

Dopisom, u koji je Rojters imao uvid, Kongres se obaveštava o nameri Stejt departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo obrane se zahvalilo, ističući da su SAD već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti ostrva prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski poslanik Majkl Mekaul, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija „konačno“ pruža FMF Tajvanu, prenosi Hina.

„Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regionu, nego će takođe ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu bezbednost od sve agresivnije Kineske komunističke partije“, rekao je on.

Zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je tu informaciju i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć ne odražava nikakvu promenu u politici SAD-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar