U trendu

SAD najavile novu pošiljku raketa ‘Patriot’ Ukrajini

SAD će Ukrajini dati dodatne rakete „Patriot“ za njene sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane kao deo ogromnog paketa pomoći od šest milijardi dolara – najavio je danas ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete će se koristiti za dopunu prethodno isporučenih sistema „Patriot“. Paket uključuje i više municije za „Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh“ (NASAMS) i dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera projektila protiv-vazduhoplovne odbrane, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje čiji je veliki deo još iz sovjetske ere.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas razgovarao o potrebi za „Patriotima“ sa „Kontakt-grupom za odbranu Ukrajine“ – koalicijom od oko 50 zemalja koja se virtuelno okuplja na sastanku pod vođstvom američkog Pentagona. Sastanak je pao na drugu godišnjicu postojanja te grupe, za koju je Ostin rekao da je „pomerila nebo i zemlju“ od aprila 2022. da bi nabavila milione komada municije, raketnih sistema, oklopnih vozila, čak i aviona da bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju.

Zelenski je rekao da je potrebno najmanje sedam sistema „Patriot“ za zaštitu ukrajinskih gradova. „Hitno su nam potrebni sistemi ‘Patriot’ i rakete za njih“ – rekao je Zelenski. „To može i treba da spase živote upravo sada“ – ukazao je on.

Na konferenciji za novinare Pentagona posle tog  sastanka, Ostin je rekao da SAD rade sa saveznicima na obezbeđivanju dodatnih sistema „Patriot“, ali se nisu obavezale da će poslati više američkih verzija. Rekao je da je poslednjih dana razgovarao s mnogim evropskim kolegama da bi razjasnio to i druga pitanja.

„Nisu im potrebni samo ‘Patrioti’, potrebni su im i drugi tipovi sistema i presretača“ – rekao je Ostin.

Ostin je rekao da traži od savezničkih zemalja da „prihvate malo više rizika“ dok razmatraju koje oružje da pošalju Ukrajini. Mnoge države su izrazile izvesnu nevoljnost da pošalju sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane „Patriot“ u Ukrajinu jer većina ih nema mnogo i veruju da su im potrebni za sopstvenu odbranu.

Američki zvaničnici rekli su da će paket pomoći biti finansiran kroz „Inicijativu za pomoć bezbednosti Ukrajine“ koja plaća dugoročne ugovore sa vojnom industrijom što znači da bi moglo da prođe mnogo meseci ili godina da oružje stigne.

Novo finansiranje  – najveća tranša pomoći SAD, poslata do sada – takođe uključuje raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS, kao i dronove „Switchblade“ i „Puma“, sisteme protiv bespilotnih letelica i artiljeriju.

„Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“ sastajala se jednom mesečno u poslednje dve godine i glavni je forum za doprinose naoružanju Kijevu za rat.

Današnji sastanak je bio posle odluke Bele kuće ove nedelje da se odobri isporuka oružja i opreme u vrednosti od milijardu dolara Ukrajini. To oružje uključuje raznovrsnu municiju, delom za protiv-vazduhoplovnu odbranu i velike količine artiljerijskih granata koje ukrajinske snage veoma traž, kao i oklopna vozila i drugo oružje.

Ta pomoć će, međutim, brzo stići u Ukrajinu jer se povlači iz magacina Pentagona, uključujući i skladišta u Evropi.

General CQ Braun, predsednik Združenog generalštaba, rekao je da će paket oružja vredan milijardu dolara doneti ključnu korist.

„Postoje neki kratkoročni efekti“ – rekao je Braun uz Ostina na brifingu u Pentagonu. „Sada Ukrajinci ne moraju nužno da štede ono što imaju jer znaju da stižu stvari iz ovog paketa i da će biti još paketa“ – objasnio je on.

Velika uzastopna odobrenja pomoći rezultat su nove infuzije od oko 61 milijardu dolara finansiranja za Ukrajinu koju je usvojio Kongres i koju je u sredu potpisao predsednik Bajden. Time se obezbeđuje oružje Kijevu očajnički potrebno da ublaži uspehe ruskih snaga u ratu.

Gorko podeljeni članovi Kongresa mesecima su bili u ćorsokaku oko finansiranja, što je primoralo predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, republikanca iz Luizijane, da sastavi dvostranačku koaliciju da bi prošao zakon. Paket strane pomoći vredan 95 milijardi dolara, koji je takođe uključivao milijarde dolara za Izrael i Tajvan, prošao je u subotu, a Senat ga je odobrio u utorak.

Visoki američki zvaničnici opisali su strašne uslove na bojnom polju u Ukrajini gde vojnicima nestaje municije, a ruske snage ostvaruju uspehe.

Od ruske invazije u februaru 2022. SAD su poslale u Ukrajinu oružje, održavanje, obuku i rezervne delove u vrednosti od više od 44 milijarde dolara.

Među naoružanjem koje je dostavljeno Ukrajini bili su borbeni tenkovi Abrams M1A1. Ali Ukrajina ih je sada delimično sklonila jer im je rusko ratovanje bespilotnim letelicama previše otežalo njihovo delovanje bez otkrivanja ili napada – izjavila su dva američka vojna zvaničnika za Asošijeted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.