U trendu

SAD pozvale Kosovo da preispita odluku o ukidanju dinara

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju Vladu Kosova da razmotri odluku po kojo će od 1. februara jedina valuta na Kosovu biti evro.

„Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu“, navodi se u odgovoru portparola ambasade SAD na Kosovu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama koje ova odluka pogađa, te da obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje odluka kako bi se ublažio njihov uticaj na građane.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro. Takvu odluku su, kako su naveli, doneli na osnovu Ustava Kosova i zakona.

S druge strane, stupanjem takve odluke na snagu neizvesno je dalje isplaćivanje plata zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzija, dečijih dodataka ili socijalne pomoći. Ove isplate iz budžeta Srbije su se do sada vršile u dinarima, kao zvaničnoj valuti Srbije.

Dinar se do sada koristio i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Portparol američke ambasade na Kosovu navodi i da plan Martija Ahtisarija predviđa da Srbija ima pravo da pruža finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

Ahtisarijev plan je dokument na osnovu kog je proglašena nezavisnost Kosova, izrađen Ustav i zakoni Kosova.

„Zbog toga nastavljamo da podstičemo Kosovo da ispuni svoju obavezu oko uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom. Zajednica je primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno da pruža finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira“, navode iz ambasade SAD na Kosovu.

Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije i Srbima na Kosovu bi trebala da pruži određeni nivo „samomenadžiranja“.Na osnovu evropskog statuta za formiranje Zajednice, u koji je RSE imao uvid, predviđena je finansijska podrška iz Srbije ali kroz Centralnu banku Kosova.

Iz ambasade SAD na Kosovu takođe su rekli da je građanima Kosova koji dobijaju finansijsku pomoć od Srbije, potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku.

„Institucije koje pružaju ključne usluge – kao što su obrazovanje i zdravstvo – moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom“, navodi se.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je ranije izjavio da je poseban značaj uredbe Centralne banke Kosova određivanje valute koja je dozvoljena da se koristi u svim bankarskim i nebankarskim transakcijama, a da je u slučaju Kosova to samo evro.

On je dodao da ova uredba „nije proizvod političkih pregovora u Briselu i da kao takva ne može uticati na završetak procesa normalizacije odnosa između Republike Kosovo i našeg severnog suseda“.

Prema njegovim rečima, transparentnost uvoza stranih valuta, njihovog konvertovanja u evro i prenosa na krajnje korisnike, ne može da utiče na snabdevanje eventualnih korisnika kao i na smanjenje njihove kupovne snage.

S druge strane, Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, saopštila je da ukidanje dinara znači „proterivanje Srba bez upotrebe oružja“.

„Ako se ima na umu da desetine hiljada Srba živi i opstaje na Kosmetu i da sve srpske institucije funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima naše države Srbije onda se može zamisliti šta bi se desilo sa našim narodom ako bi se dinar ukinuo, dakle (premijer Kosova Aljbin) Kurti bi da ukine život Srba na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se evro ali i druge valute, na Kosovuo uvoziti isključivo preko Centralne banke Kosova.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca „Henderson“.

U uredbi Centralne banke Kosova se takođe navodi da se ostale valute, koje nisu evro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu evro i za devizne aktivnosti.

Dinare su na Kosovu do sada koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka i Javno preduzeće Pošta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar