U trendu

SAD pozvale svetske lidere da zamrznutu imovinu Centralne banke Rusije upute Ukrajini

Sekretarka SAD za finansije Dženet Jelen danas je iznela najsnažniju javnu podršku do sada ideji o trajnom oduzimanju oko 300 milijardi dolara zamrznute imovine Centralne banke Rusije i njenom korišćenju za dugoročnu obnovu Ukrajine.

„Neophodno je i hitno da naša koalicija (za podršku Ukrajini) nađe način da otkrije vrednost ove zadržane imovine, da bi podržala kontinuirani otpor Ukrajine i njenu dugoročnu rekonstrukciju“ rekla je Jelen u izjavi pripremljenoj za sednicu te grupe u utorak u Sao Paolu, u Brazilu, gde se sastaju ministari finansija i guvernera centralnih banaka Grupe 20 (G-20).

„Verujem da postoji jak međunarodni pravni, ekonomski i moralni argument za napredak (ka tom rešenju). To bi bio odlučujući odgovor na rusku pretnju bez presedana stabilnosti sveta“, smatra ona.

SAD i njihovi saveznici su zamrzli stotine milijardi dolara ruskog novca čuvanog u inostranstvu, u znak odmazde zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Te milijarde su neiskorišćene, a rat je ušao u treću godinu, dok su zvaničnici iz više zemalja raspravljali o legalnosti slanja tog novca u Ukrajinu. Više od dve trećine zadržanih sredstava Centralne banke Rusije nalazi se u EU.

Korišćenje tih sredstava za pomoć Ukrajini „jasno bi pokazalo da Rusija ne može da pobedi produžavanjem rata i podstaklo bi je da dođe za sto i pregovara o pravednom miru sa Ukrajinom“, smatra Jelen.

Ideja o korišćenju zamrznutih sredstava Rusije je dobila na snazi u poslednje vreme jer nastavak savezničkog finansiranja Ukrajine postaje neizvesniji, a američki Kongres je u ćorsokaku o pružanju veće podrške. Sa druge strane bi takva „upotreba finansijskih sredstava kao oružja“ mogla naštetiti položaju američkog dolara kao dominantne svetske valute.

Evropska unija je ovog meseca donela propis o izdvajanju vanredne dobiti ostvarene od zamrznute imovine Centralne banke Rusije. Jelen je rekla da to „u potpunosti podržava“.

Brazil je predsedavanje Grupom 20 počeo sastankom ministara finansija ove nedelje. Teme za diskusiju su smanjenje siromaštva, klimatske promene i ratovi u pojasu Gaze i u Ukrajini. Predviđeno je da se lideri G20 okupe na samitu u Riju od 18. do 19. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.