U trendu

SafeJournalists: Suspenzija poslovne licence medija Klan Kosova je neprihvatljiva

SafeJournalists mreža saopštila je danas da odluka ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine Kosova da sinoć potvrdi suspenziju licence za poslovanje medija Klan Kosova „ugrožava pluralizam i slobodu medija, a istovremeno šalje snažnu poruku drugim medijima“.

SafeJournalists mreža i Udruženje novinara Kosova (AJK) navode da su „uznemireni ovom odlukom“ koja, kako su naveli, „naglašava otvoreni i nezapamćeni napad vlade na medije, i služi kao signal da će se na meti naći i drugi mediji“.

„Potpuno smo šokirani da svedočimo da su vlada Kosova i premijer Kurti otišli ovako daleko, donoseći odluku da zatvore Klan Kosova. Mi to vidimo kao brutalni pokušaj podrivanja slobode medija na Kosovu i kao otvoren i nezapamćen rat ove vlade protiv medija u zemlji. Bojimo se da je odluka o najvećem TV kanalu na Kosovu samo opomena za ono što bi u budućnosti moglo da snađe i druge medije koji se ne sviđaju vladajućoj stranci“, rekao je predsednik AJK Džemajl Redža.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, navodi da deli zabrinutost AJK-a i poziva međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija da osude ovakav postupak kosovskih vlasti.

SafeJournalists mreža, koju čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore navodi da će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar