U trendu

Sastanak dela opozicije sa ODIHR: ‘Bez promene izbornih uslova nema slobode’

„Bez promene izbornih uslova nema slobode i demokratije u Srbiji“, rečeno je na sastanku predstavnika stranaka koje nisu učestvovale na beogradskim izborima 2. juna sa šefom misije ODIHR, Lambertom Zanijerom.

„Da bi do promena došlo neophodno je stalno učešće predstavnika OEBS kao medijatora između vlasti i opozicije“, istaknuto je na sastanku kojem su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Kako je saopštio SSP, sastanku predstavnika ODIHR i ovih političkih organizacija, prisustvovala je i Sofija Mandić ispred pravnog tima koji je sačinio nacrt pravnih mera koje se moraju usvojiti kako bi došlo do suštinskog unapređenja izbornih uslova.

Najavljeno je da će konačna verzija na kojoj radi pravni tim na čelu sa profesorom prava Tanasijem Marinkovićem biti dostavljen predstavnicima ODIHR do kraja ove nedelje.

Svi prisutni su istakli da bez međunarodnog posredovanja vlast neće ispuniti nijednu od ključnih preporuka ODIHR i da će, kako je navedeno, „nastaviti sa politikom trošenja vremena kroz organizaciju raznih radnih grupa i sastanaka koje ne vode ničemu“.

„Zato je permanentno angažovanje međunarodnih posrednika neophodno kako bi problemi od medija preko kupovine glasova do pritiska na birače i biračkih spiskova, mogli biti rešeni“, istakli su predstavnici opozicionih stranaka na sastanku koji je održan na njihovu inicijativu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.