U trendu

Savet bezbednosti UN neće raspravljati o NATO bombardovanju Jugoslavije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) neće večeras raspravljati o NATO bombardovanju Jugoslavije pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela.

Na takozvanom proceduralnom glasanju, čiju je mogućnost danas najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za dnevni red su glasale tri članice Saveta bezbednosti, dok je ostalih 12 bilo uzdržano. Za usvajanje je bilo potrebno devet glasova.

Početak sednice, zakazane na zahtev Rusije povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanju Jugoslavije, obeležila je rasprava ambasadora Rusije i Francuske, Vasilija Nebenzje i Nikolasa de Rivijea, koji su izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o vojnoj operaciji iz 1999. godine.

De Rivije je pre glasanja nekoliko puta rekao da je Rusija pokrenula inicijativu za održavanje sednice bez konsultacija sa Srbijom i da je više članica SB UN prethodnih nedelja „izrazilo snažnu rezervisanost“ povodom mogućnosti da se raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije.

„Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekli smo predstavnicima Srbije da ovakva sednica neće biti održana i da ne putuju za Njujork“, kazao je De Rivije.

Naveo je da SB UN nema obavezu da uvaži dnevni red o kojem nije postignuta kolektivna saglasnost tog tela i koji je „jednostrano predložila jedna članica“ i da Francuska „nema drugi izbor nego da se usprotivi predlogu“.

De Rivije je rekao da se bombardovanje iz 1999. ne tiče pitanja međunarodne bezbednosti i pozvao Rusiju da raspravu o toj temi održi u neformalnom formatu sastanaka Saveta bezbednosti, koji ne podrazumeva učešće svih članica tog tela.

Nebenzja je kazao da je „NATO agresija na Jugoslaviju pokrenuta pod lažnim izgovorom“, da „nije vezana za istoriju, već i za stvari koje se i danas dešavaju na Kosovu“ i da se zato tiče pitanja međunarodne bezbednosti.

On je oštro kritikovao protivljenje članica SB UN raspravi o bombardovanju, tvrdeći da je predsedavajući Japan prihvatio dnevni red sa tom temom.

Isti stav kao Francuska izneo je i zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud, koji je rekao da SAD nisu glasale za usvajanje dnevnog reda zbog načina na koji je Rusija inicirala sednicu.

Zamenica ambasadora Japana pri UN Mitsuko Šino, trenutno predsedavajuća Savetu bezbednosti, kazala je da će naknadno biti odlučeno o ruskom predlogu da razgovor o bombardovanju bude održan kasnije danas.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je ranije danas u Njujorku da postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje pre usvajanja dnevnog reda i time sprečiti raspravu o bombardovanju.

Održavanje sednice SB UN, posvećene 25. godišnjici početka NATO bombardovanja Jugoslavije, zatražila je Rusija početkom marta, a Japan je kao predsedavajući tom telu podržao inicijativu i zakazao sednicu na temu „pretnje po međunardoni mir i sigurnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar