U trendu

Savet bezbednosti UN osudio napad Islamske države u Iranu

Savet bezbednosti UN je danas osudio „kukavički teroristički napad“ u Iranu gde su u sredu poginule 84 osobe i ranjene 284, a Islamska država je saopštila da ga je ona izvela.

Članovi Saveta bezbednosti UN „najoštrije osuđuju kukavički teroristički napad koji se dogodio u gradu Kermanu“, kod džamije Saheb al-Zaman u kojoj je grob generala Sulejmanija ubijenog u januaru 2020. u napadu američke bespilotne letelice u Iraku.

U saopštenju se dodaje da se izražava saučešće porodicama žrtava.

„Terorizam u svim njegovim oblicima predstavlja jednu od najopasnijih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti“, navodi se u saopštenju i dodaje da „autori, organizatori, finansijeri i pristalice ovih akata treba privesti pravdi“.

Islamska država je preko Telegrama saopštila da su dva njena borca „aktivirala eksplozivne pojaseve“ usred „velikog skupa otpadnika u blizini groba njihovog vođe Kasema Sulejmanija“, uvaženog u Iranu jer je bio na čelu vojnih operacija Irana na Bliskom istoku.

To je najsmrtonosniji napad u Iranu od 1978. godine, kada je u podmetnutom požaru 377 ljudi poginulo u bioskopu u gradu Abadanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar