U trendu

Savet bezbednosti UN ponovo nije prihvatio raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela.

Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu.

Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova.

Na sednici započetoj 25. marta, za raspravu o toj temi glasale su tri članice SB UN – Rusija, Kina i Alžir, dok je 12 bilo uzdržano.

Predstavnici Francuske i Rusije su i večeras, pre glasanja, izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o vojnoj operaciji NATO protiv Jugoslavije.

Ambasador Francuske Nikolas de Rivije ponovio je da se SB UN bavi aktuelnim krizama u domenu međunarodne bezbednosti i da „nije forum za diskusije o istorijskim pitanjima“.

„Kao što sam rekao u prisustvu stalnog predstavnika Srbije i predstavnika Kosova, SB UN je u svakom trenutku veoma otvoren za razgovor o Kosovu, Misiji UN na Kosovu (UNMIK), primeni Rezolucije 1244 SB UN, kao što je bio slučaj prošlog meseca, kada je ovde bio predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić. On je uvek dobrodošao“, kazao je De Rivije.

Dodao je da će sledećeg meseca biti održana nova redovna sednica SB UN o situaciji na Kosovu, odnosno o radu UNMIK-a, i da uloga tog tela „nije da zameni istoričare i pravnike“.

Predstavnik Rusije je kazao da je ta zemlja juče organizovala konsultacije povodom zahteva da se večeras raspravlja o NATO bombardovanju i da „veoma slab odziv šefova misija (zapadnih zemalja) jasno pokazuje koliki je nivo njihove stvarne zainteresovanosti za rešenje tog problema koji su sami stvorili“.

„I danas vidimo da SAD, Francuska i Velika Britanija ne žele da SB UN raspravlja o za njih veoma nezgodnom pitanju NATO agresije na suverenu zemlju. Ne pokušavajte da se krijete iza neuverljivog stava o istorijskoj prirodi ovog pitanja, jer SB aktivno razmatra situaciju na Kosovu i sprovođenje, mada je bolje reći, nesprovođenje Rezolucije 1244“, kazao je ruski diplomata.

Dodao je da nije reč o istorijskom pitanju jer se situacija na Kosovu „naglo pogoršava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.