U trendu

Savet bezbednosti UN usvojio prvu rezoluciju za hitan prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti UN usvojio je danas prvu rezoluciju kojom se zahteva „hitan prekid vatre“ u Gazi, posle više od pet meseci rata Izraela i Hamasa.

Poziv na prekid vatre nekoliko puta su blokirale SAD, a sada su se uzdržale.

Rezolucijom koja je usvojena sa 14 glasova „za“ i jednim uzdržanim „zahteva se hitan prekid vatre tokom meseca Ramazana“, započet pre dve nedelje, a koji bi trebalo da „dovede do trajnog primirja“, preneo je Frans pres.

U rezoluciji se takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, ali se taj zahtev ne povezuje sa prekidom vatre tokom Ramazana, koji se okončava 9. aprila, konstatuje Asošiejted pres.

Više od 250 ljudi oteto je 7. oktobra u napadima palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih Hamasom na jug Izraela.

Veruje se da je u Gazi i dalje zatočeno oko 130 talaca, ali se zna da nisu svi živi, podsećaju izraelski mediji.

Rezolucija Saveta bezbednosti takođe „naglašava hitnu potrebu širenja isporuke humanitarne pomoći i jačanje zaštite civila u Pojasu Gaze“ i ponavlja zahtev „za ukidanje svih prepreka za obezbeđenje humanitarne pomoći“.

Pre glasanja je premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio da će otkazati planiranu posetu izraelske delegacije Vašingtonu ako SAD ne stave veto ne rezoluciju, koju je predložilo deset izabranih članica Saveta. On je potom to i učinio.

SAD su stavile veto na tri nacrta rezolucije SB UN, a takođe su se dva puta uzdržale.

To je omogućilo da se usvoje rezolucije čiji je cilj bio povećanje pomoći Gazi i u kojima se pozivalo na pauze u borbama.

Kina i Rusija su takođe stavile veto na dva američka nacrta rezolucija u oktobru i u petak prošle nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar