U trendu

Savet EU produžio ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci

Savet Evropske unije je danas produžio za još šest meseci važenje ekonomskih sankcija koje je uveo Rusiji zbog napada na u Ukrajinu.

„Sve dok nezakonite radnje Rusije krše zabranu upotrebe sile, što predstavlja ozbiljno kršenje obaveza iz međunarodnog prava, prikladno je zadržati na snazi sve mere koje je nametnula EU i preduzeti dodatne mere, ako je potrebno“, saopštio je Savet EU na svojoj internet stranici.

Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju Ukrajinu, znatno su proširene od februara 2022. kao odgovor na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

„Sankcije uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe dvostruke namene, industrije, transporta i luksuzne robe. Oni takođe zabranu uvoza ili transfera sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU“, navodi se u saopštenju.

Nekoliko ruskih banaka izbačeno je iz međunarodnog sistema banaka Svift (SWIFT), a suspendovano je i nekoliko medija koje podržava Moskva. Uvedene su i posebne mere za jačanje sposobnosti EU da se suprotstavi zaobilaženju sankcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar