U trendu

Savet za regionalnu saradnju otvorio prijave za onlajn takmičenje Balkaton

Savet za regionalnu saradnju (RCC) otvorio je danas prijave za Balkaton (Balkathon) 5.0, onlajn takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja na kome mogu učestvovati timovi iz regiona Zapadni Balkan.

RCC je saopštio da su prijave za nagrade i do 50.000 evra otvorene do 5. jula 2024. i da ovogodišnji Balkaton otvara takmičenjae za učenike srednjih škola gde će najbolje rangirani timovi imati priliku osvojiti nagrade od po 4.000 evra.

„Peto izdanje Balkatona usmereno je na inovativne digitalne ideje i rešenja u različitim tematskim oblastima, među kojima su tehnologija usluga, zeleni program i energetika, transport, turizam i poljoprivreda i druge teme“, navodi RCC.

Timovi koji uđu u uži izbor Balkatona 5.0 dobijaju dvodnevni mentorski program sa iskusnim stručnjacima i priliku da osvoje jednu od šest nagrada u iznosu od po 7.000 evra.

„Pobednici takmičenja će imati i priliku da svoje ideje predstave na ovogodišnjem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana te svoja rešenja primene u regionu Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Na Balkaton se, do 5. jula, mogu prijaviti timovi sa članovima do 35 godina koji dolaze iz ekonomija Zapadnog Balkana a završno takmičenje i proglašenje pobednika biće održano u septembru.

Od osnivanja 2020, Balkaton je doneo 22 originalnia proizvoda napravljenih na Zapadnom Balkanu. RCC je prošle godine nagradilo sedam rešenja iz regiona u oblastima održivog turizma, zelene ekonomije i preduzetništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.