U trendu

Savezna vlast SAD istražuje fatalnu nesreću u kojoj je učestvovao Ford s automatizovanim sistemom

 Savezni odbor SAD za bezbednost u saobraćaju (NTSB) koji se ne angažuje za svakodnevne saobraćajne nesreće, istražuje martovsku nesreću na putu kod Filadelfije u kojoj su poginule dve osobe, a učestvovalo je i električno vozilo Ford koje ima delimično automatizovan sistem upravljanja.

Sportsko terensko vozilo „Mustang Mach E“ udarilo je na putu dva zaustavljena putnička automobila – „Tojotu Prijus“ i „Hjundai Elantru“ čija su oba vozača poginula.

To je druga nesreća ove godine vozila „Mach E“ koju NTSB istražuje. Prva nesreća dogodila se 24. februara na putu u Teksasu gde je „Mach E“ udario „Hondu CR-V“ koja je takođe bila zaustavljena, a i njen vozač je poginuo.

NTSB kaže da je „Mach E“ u nesreći u Teksasu bio opremljen Fordovim delimično automatizovanim sistemom upravljanja i da istražuje tu nesreću zbog stalnog interesovanja za napredne sisteme pomoći vozaču i način na koji vozači komuniciraju s novom tehnologijom.

Fordov sistem „Blue Cruise“ omogućava vozačima da skinu ruke s volana dok sistem upravlja smerom vožnje – volanom, kočenjem i ubrzanjem, ali samo kada je auto van naselja, na putu. Kompanija kaže da sistem nije potpuno autonoman i da prati vozače kako bi se uverio da obraćaju pažnju na put. Radi na 97% puteva sa kontrolisanim pristupom u SAD i Kanadi, kaže Ford.

Ne postoje potpuno autonomna vozila za prodaju u SAD.

I NHTSA i NTSB su istraživali više prethodnih sudara koji su uključivali delimično automatizovane sisteme upravljanja, od kojih je većina bila „Teslin“ autopilot. U prošlim istragama, NTSB je tada ispitivao kako je funkcionisao delimično automatizovan sistem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.