U trendu

Sedam puta više požara na otvorenom u Srbiji

U Srbiji su od početka februara evidentirana 1.492 požara na otvorenom što je čak sedam puta više nego u istom periodu lane, kada ih je bilo 226, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašanjih poslova (MUP).

Predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Miloš Milenković je u saopštenju naveo da je samo prošlog vikenda u Srbiji evidentirano 466 požara na otvorenom dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 60.

Tokom februara je bilo 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila, naveo je Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička 10.000 dinara.

Kazao je i da je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, te da je kazna za nepoštovanje te odredbe za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

U saopštenju piše da je Sektor MUP za vanredne situacije, zbog povećanog broja požara na otvorenom, preduzeo niz preventivnih aktivnosti, među kojima obilazak naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom kao i provera ispravnost mehanizacije koja bi se mogla angažovati za gašenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar