U trendu

Šef američke diplomatije u Saudijskoj Arabiji u ponedeljak i utorak

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) boraviće u Saudijskoj Arabiji u ponedeljak i utorak, gde će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati „o tekućim naporima u cilju postizanja primirja u Gazi, koje bi omogućilo oslobađanje talaca“, saopštio je večeras Stejt department.

Blinken, koji sutra kreće u posetu, „naglasiće važnost sprečavanja regionalnog širenja“ rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze od napada palestinskog pokreta Hamas na izraelsko tlo 7. oktobra“, navodi se u saopštenju portparola američkog Ministarstva spoljnih poslova Metjua Milera (Matthew Miller).

Američki ministar planira da „razgovara o načinima postizanja trajnog mira u regionu, kao i o putu ka nezavisnoj palestinskoj državi uz bezbednosne garancije za Izrael“, dodaje se u saopštenju.

Blinken će učestvovati i na sastanku ministara Saveta za saradnju u Zalivu, organizacije koja okuplja šest zemalja na Arapskom poluostrvu, uključujući Katar, koji ima ulogu posrednika između Izraela i Hamasa.

Američki državni sekretar će takođe biti na Svetskom ekonomskom forumu, koji će biti održan u Rijadu u nedelju i ponedeljak. Taj skup je posvećen prilagođavanju na klimatske promene i energetskoj tranziciji.

To će biti peta poseta Blinkena Saudijskoj Arabiji od 7. oktobra, ali prva nakon međusobnih napada Izraela i Irana tokom aprila.

Saudijska Arabija i Izrael su pre 7. oktobra razmatrali mogućnost normalizacije bilateralnih odnosa. Američke vlasti se nadaju da će oživeti tu perspektivu kako bi ohrabrile izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da bude umereniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.