U trendu

Šef iranskih oružanih snaga: Napad na Izrael ostvario sve planirane ciljeve

Šef iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da je noćašnji napad na Izrael „ostvario sve svoje ciljeve“ i da Iran nema nameru da nastavi ovu operaciju sem ako Izrael preduzme akcije protiv njega.

„Operacija Pošteno obećanje sprovedena je uspešno između sinoć i jutros i ostvarila sve svoje civljeve“, rekao je za televiziju general Bageri.

On je precizirao da nijedan urbani ili ekonomski centar nije bio na meti iranskih dronova i raketa.

General je rekao da su dve glavne mete bile – obaveštajni centar koji je Izraelu obezbedio potrebne informacije za udar u kome je uništen iranski konzulat u Damasku, u Siriji, 1. aprila, kao i vazduhplovna baza Novatim odakle su poleteli avioni F-35 koji su bombardovali konzulat.

On je rekao da su ta dva centra „znatno oštećena i stavljena van upotrebe“.

„Nemamo nikakvu nameru da nastavimo ovu operaciju, ali ako sionistički režim preduzme akciju protiv Islamske republike Iran, bilo na našem tlu ili na naše centre u Siriji ili drugde, naša sledeća operacija će biti mnogo veća od ove, upozorio je on.

General Bagari je rekao i da su iranske vlasti poslale poruku SAD-u u kojoj ih upozoravaju da ukoliko budu sarađivale sa Izraelom u njihovim narednim mogućim akcijama, da američke baze neće biti sigurne.

SAD imaju više vojnih baza u regionu.

Ta poruka preneta je preko ambasade Švajcarske koja predstavlja američke interese u Iranu pošto dve zemlje nemaju diplomatske odnose.

Komandant Čuvara revolucije Hosein Salami je za ovu televiziju rekao da je noćašnja operacija mogla da bude „većeg obima“ i da su je ograničili na centre koji je Izrael koristio za napad na iranski Konzulat u Siriji.

U napadu na iranski konzulat u Damasku početkom ovog meseca ubijeno je sedam pripadnika Čuvara revolucije, uključujući dva visoka komandanta.

Izraelske vlasti saopštile su jutros da su uspešno blokirane iranski napad bez presedana na izraelsko tle, i da su zajedno sa svojim saveznicima, presreli 99 odsto od više od 300 dronova i raketa upućenih na izraelsku teritoriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.