U trendu

Šef kineske diplomatije predstavio diplomatske ciljeve za 2024.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji predstavio je diplomatske ciljeve Kine za 2024. godinu, rekavši da će Kina uvek biti samouverena i samopouzdana i ispunjavati svoje dužnosti odgovorne velike zemlje.

Vang koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, to je izjavio 9. januara prilikom obraćanja na simpozijumu o međunarodnoj situaciji i spoljnim odnosima Kine 2023. godine.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Vang je rekao da će Kina učiniti sve što je u njenoj moći da osigura uspeh događaja uključujući Forum o saradnji Kine i Afrike, Boao forum za Aziju, Kineski međunarodni sajam uvoza i Forum o globalnoj akciji za zajednički razvoj.

„Kina će čvrsto čuvati svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i težiti povoljnom spoljnom okruženju za izgradnju novog razvojnog obrasca i postizanje visokokvalitetnog razvoja“, rekao je Vang.

„Čvrsto će preuzeti svoje odgovornosti po glavnim pitanjima koja se tiču jedinstva, saradnje i legitimnih prava zemalja u razvoju i značajnih pitanja koja se tiču budućnosti i sudbine čovečanstva i pravca svetskog razvoja“, dodao je.

Vang je rekao da će Kina ostati posvećena otvorenosti i inkluzivnosti i ojačati i proširiti mrežu globalnih partnerstava.

Precizirao je da će Kina sprovesti konsenzus koji je postigla sa SAD u San Francisku i produbiti strateško međusobno poverenje i uzajamno korisnu saradnju Kine i Rusije kako bi konsolidovala svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije u novoj eri.

„Kina će povećati razmenu na visokom nivou i stratešku komunikaciju sa EU kako bi promovisala stabilan i održiv rast njihovih odnosa. Zemlja će nastaviti da povećava prijateljstvo, međusobno poverenje i približavanje interesa sa svojim susedima, radiće ruku pod ruku sa drugim zemljama u razvoju, ujediniti se sa zemljama BRIKS-a i promovisati izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa“, rekao je.

Kina će, takođe, aktivno sprovoditi Inicijativu globalne civilizacije, promovisati zajedničke vrednosti čovečanstva, promovisati razmenu i međusobno učenje među civilizacijama, i unaprediti međusobno razumevanje i prijateljstvo među ljudima svih zemalja, dodao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar